לאור הבנייה בשנים האחרונות המלווה במרפסות שמש או אחרות וכן גם תוספת הבנייה המסיבית של בניית מרפסות בבתים ישנים, יותר ויותר דיירים מנצלים את המרפסות לשם הפעלת מנגל פחמים, גז או חשמל. הדבר מהווה מטרד ריח, עשן, תברואתי ולעיתים אף בטיחותי.
מכאן אנו שומעים תלונות לא מעטות על העשן החודר לדירות העליונות והדבר מגיע אף לבית המשפט שלא לדבר על סכסוכים אלימים בין הדיירים.
קודם כל ועקרונית, מותר. אבל ישנם סייגים.
אז מה אומר החוק לגבי מנגל במרפסת בית משותף:
לא ניתן לאסור על בעל הדירה בבית משותף לעשות מנגל מעצם הסיבה שאין חוק האוסר זאת. קיים בחוק למניעת המפגעים התשכ"א 1961 סעיף 3 – "לא יגרום אדם לריח חזק או בלתי סביר, מכל מקור שהוא, אם הוא מפריע, או עשוי להפריע, לאדם המצוי בקרבת מקום או לעוברים ושבים" אבל הויכוח הוא לגבי בלתי סביר וכאן נעוצה הבעייה. מי מחליט מה סביר ומה לא ואיך ניתן למדוד את כמות העשן.
בתי המשפט דנו בשאלה ולא מצאנו פסק דין כלשהו האוסר על פעולה שכזו אך ממליץ להשתמש במנגל גז או חשמל בלבד.
כמו כן חשוב מאד לבדוק מול חברות הביטוח האם הביטוח כולל שריפה בגין הפעלת מנגל בדירה כאשר המרפסת היא חלק אינטגרלי של הדירה.
אז מה עושים? כמה פתרונות/עצות
- לקבל החלטה באסיפת הדיירים על איסור הבערת מנגלים במרפסות/בבית בכלל.
- אם כבר החלטתם שאפשר/מותר אז להפעיל מנגל על גז או חשמל. הפעלת מנגל בפחם יוצרת כמות גדולה מאד של עשן עם הרבה פיח מעצם הסיבה ששומן הבשר נוזל על הפחם שהופך לעשן מחניק מה שלא קורה במנגל גז.
- ולמי שאין מאוורר רגל – לקנות אחד ולכוון את המאוורר שיסיט את העשן מחוץ למרפסת כך שכמה שפחות עשר ו/או ריח יגיע לשכנים.
- שמירה על השקט. את המנגל המשפחתי לערות בשעות "נורמליות" ולא עד מאוחר בלילה. גם לשכנים מותר לנוח.
- ועצה אחרונה ולא פחות חשובה– תתחשבו בשכנים, תודיעו להם כשאתם מתכננים בילוי ממונגל במרפסת, אולי גם הם יתחשבו ויצאו מהבית.
וכמה מילים לסיום:
שימרו על יחסי שכנות טובה הן בעלי המנגל והן השכנים האחרים. השתדלו לתאם ביניכם את תדירות הפעלת המנגל. בית משותף הוא מעין קיבוץ קטן וכולם תלויים אחד בשני ואם זה לא יעבוד נהיה תלויים אחד ליד השני.
לחצו כאן ל אינדקס העסקים לוועדי בתים של הפורטל