המפקח על רישום המקרקעין הוא שופט בית משפט השלום, שמונה על ידי שר המשפטים לטפל בנושאי רישום המקרקעין. למפקח על המקרקעין יש סמכות ניהולית וסמכות שיפוטית, ואם אתם תוהים איך זה קשור אליכם, נסביר שהמפקח על רישום המקרקעין הוא המכריע בכל סכסוך שכנים בבית משותף. בשביל לא להאריך סתם בדברים, ריכזנו עבורכם רשימה של 5 דברים שאתם חייבים לדעת על המפקח על רישום המקרקעין.
מיהו המפקח על רישום מקרקעין?
המפקח על רישום המקרקעין הינו גוף משפטי לכל דבר ועניין, שעניינו הוא פתירת סכסוכים בבנייני מגורים משותפים, אך אינו שייך ישירות למערכת בתי המשפט. היתרון הגדול של הניתוק מבית המשפט הוא מהירות תגובה גדולה, ולרוב הכרעת המפקח ניתנת תוך מספר שבועות.
הסמכות הייחודית להכרעה בכל סכסוך שכנים
הפרט החשוב ביותר שכדאי לדעת הוא שהמפקח על רישום המקרקעין הינו הסמכות המכריעה בכל סכסוך בין דיירים בבית משותף וברוב הסכסוכים אין אפשרות לבחור לפנות לבית משפט במקום למפקח, אלא בנושא של הסגת גבול בלבד. הנושאים הנמצאים בטיפולו הייחודי של המפקח על רישום המקרקעין הם: מערכת היחסים ההדדית של בעלי הדירות השונים בנכס לרבות קיום חובותיהם וזכויותיהם בהתאם לחוק, ניהול ואחזקה של הרכוש המשותף, התקנות ותיקונים במבנה כמו בעת התקנת דודי חשמל או התאמת המבנה לבעלי מוגבלויות וכו'.
הוצאת צווים
המפקח על רישום המקרקעין יכול להוציא צווים שונים בהתאם לצורך, כמו צווי עיקול, צווי מניעה וכו', בהתאם לסמכותו של בית משפט השלום, וכן צווי רישום בתים, תיקון צווים רשומים, הכרעה בנושאי תיקונים ועוד. כאמור, מדובר בסמכות משפטית לכל דבר ועניין.
הגשת תביעה
לכל אזור יש מפקח אזורי, ואת התביעה יש להגיש בלשכת המפקח האזורי אליה שייך הבניין בו התגלע הסכסוך. כמו בכל מקרה של הגשת תביעה, יש לשלם אגרה ולהגיש את התביעה בצורה מסודרת בצירוף כל המסמכים הרלבנטיים. כדאי תמיד להיעזר בעו"ד לענייני מקרקעין כדי שתביעתכם לא תיפסל על הסף.
ההכרעה
מקרי סכסוך רבים המגיעים למפקח רישום המקרקעין אינם מגובים על ידי הוכחות, והמפקח צריך לבחור למי להאמין. אם אתם מגישים תביעה או מתגוננים בפני אחת כזו, הצטיידו תמיד בהוכחות רבות ככל האפשר, שיקצרו את התהליך ויאפשרו למפקח להגיע להכרעה מהירה.