1. לפני החתימה, לפני קבלת המפתח – בדוק יחד עם בעל הדירה את הדירה, בסבלנות ובאור יום, על ציודה ואביזריה וכל תקלה, ליקוי או קלקול – דרוש תיקון או לכל הפחות רשום בפרוטוקול משותף עם בעל הדירה.
2. בסעיף דמי הועד – תבקש להבהיר שחובת התשלום היא רק בגין הוצאות שוטפות. יש בתים אשר גובים במסגרת דמי ועד גם סכום נוסף עבור שיפוץ עתידי של הבית, קרן פנסיה או תשלומי ביטוח לאומי של עובדים בבניין או סתם אחוז מסויים כספייר לעת צרה. השוכר לא צפוי להנות מכך ולכן סביר לפצל בין דמי ועד לשוטף לבין דמי ועד לחריג ולעתיד לבוא. (ועוד טיפ: נסה לברר עם ועד הבית או שכנים מידע בסיסי על תחזוקת הבית, שכנים, מטרדים וכד').
3. בסעיף בו אתה נדרש להצהיר כי ראית את הדירה ומצאת אותה מתאימה לשימושך וכו' – תוסיף "למעט פגם נסתר". מה שסמוי מהעין לא יכולת לראות. זו תוספת מקובלת והגיונית. היא מאוד חשובה.
4. בסעיף התיקונים – דרוש לסייג אותו כך שבעל הדירה יהיה אחראי לתקן כל מה שהינו בגדר בלאי סביר. כלומר כל תקלה או פגם שלא נגרם באשמתך. כמו כן נסה לדרוש להוסיף שבמידה ובעל הדירה לא תיקן תוך נניח 7 ימים מהפנייה אליו תוכל לעשות זאת במקומו ולקזז את עלות התיקון ששילמת מדמי השכירות (זה קשה אבל שווה לנסות). נסה להכניס סעיף כזה לכל הפחות בנושא של תיקונים דחופים.
5. בסעיף האופציה – אל תסכימו בשום אופן לסעיף מסוייג, כגון "בכפוף לקיום התחייבויות השוכר" וגם לא לסעיף פתוח למשל שמותיר למו"מ את גובה דמי השכירות. אופציה חייבת להיות מבחינת השוכר בלתי מסוייגת.
6. בסעיף הבטוחות – נסה להציע חלופות במקרה שנדרשת לערבות בנקאית; אם מדובר בשטר חוב תמיד עדיף לך השטר הפשוט והידידותי שרוכשים בסניפי הדואר ולא שטר חוב מנוסח ע"י עו"ד; נסה לא למלא את פירטי חשבון הבנק שלך בשטר; נסה לא להשאיר שטר פתוח בסכום אלא לנקוב סכום; שמור העתק מהשטר; הכי חשוב – דרוש לכתוב בחוזה שאתה מקבל חזרה את השטר בפינוי המושכר או לפחות כאשר הבאת קבלות בגין פרעון חובות הדירה; חשוב עוד יותר: סייג את השטר במילים "בכפוף לאמור בחוזה השכירות"; חשוב עוד יותר: תוסיף בחוזה "בטרם הפעלת השטר או כל בטוחה אחרת יפנה המשכיר לשוכר בנסיון לתקן את ההפרה תוך 7 ימים."
7. סעיף תקופת ההסכם – נסה להכניס הערה לפיה תוכל למצוא שוכר חלופי שיבוא בנעליך. לחלופין – שוכר חלופי שיהיה מקובל על המשכיר ובלבד שהמשכיר לא יתנגד אלא מטעמים סבירים בלבד. זה אשנב מילוט לא רע ליציאה בטרם עת.
8. אם יש בדירה ציוד (תכולה) עדיף לך שתהיה רשימה מסודרת כנספח לחוזה, ובה פירוט מדוייק של הציוד וכן של מצבו.
9. שקול ובחיוב לעשות ביטוח תכולה ותקפיד לבדוק שבעל הדירה מבטח את המבנה.
10. גש לעו"ד לכל הפחות ליעוץ. זה הטיפ הכי חשוב. בעיקר לך, "עוה"ד" החובב ללא הרשיון.
לחץ כאן לקבלת הצעת מחיר לפוליסת ביטוח דירה, ביטוח תכולה