תמ"א 38 ובנייה ירוקה – האם אפשרי ?
מטרתה הראשונית של תמ"א 38 היא חיזוק היסודות של מבנים ישנים כנגד רעידות אדמה, על כך אין ויכוח. על מנת להמריץ בעלי נכסים בבניינים אלה, ועל מנת להמריץ קבלנים לקחת חלק בפרויקטי תמ"א 38, קבע המחוקק כי במסגרת הוצאה לפועל של תמ"א 38 יבוצעו שיפוצים מפליגים בבניין, יורחבו דירות ויתווספו קומות, תתווסף מעלית ומקומות חניה, כך שכל הצדדים המעורבים בפרויקט יהיו מרוצים לנוכח סיומו. אפשרויות מעניינות וחדשות הגלומות בפרויקט תמ"א 38 פונות דווקא לכיוון הבניה הירוקה ויישום עקרונות איכות הסביבה במהלך השיפוץ, אודותיהן נדון במאמר זה.
תמ"א 38 כמאפשרת חיים בריאים וירוקים
היתרון המשמעותי של תמ"א 38 היא לא רק בהגנת המבנה ויושביו כנגד רעידת אדמה, כי אם גם בכל הקשור להשבחת הנכס. הנקודה החשובה של תמ"א 38 היא שהן הדיירים והן הקבלן יכולים לשלב את רצונם ויכולותיהם, על מנת לבחור להוסיף לבניין גם אלמנטים ירוקים הקשורים באיכות הסביבה, בכך להפוך את הבניין לירוק וידידותי יותר ליושביו. שפע האפשרויות להוספת אלמנטים ירוקים לבניין הוא רב, וחשוב לדעת כי על פי החוק במדינת ישראל מספיק להוסיף אלמנט אחד המקושר לאיכות הסביבה על מנת שהבניין כולו יחשב לירוק ויושביו יזכו להטבות .
מהם היתרונות של שילוב בניה ירוקה דווקא בעת פרויקט תמ"א 38 ?
פרויקט תמ"א 38 מהווה הזדמנות מצוינת לשילוב אלמנטים של בניה ירוקה בבניין, הן בבחינת "אם כבר אז כבר" והן לנוכח האפשרות לשלב את הבניה הירוקה באמצעות מימון הפרויקט כולו. על מנת להצליח לשלב חשיבה בכיוון של איכות הסביבה בעת פרויקט תמ"א 38 , נדרשים יזמי הפרויקט להתקשר עם קבלן המתמחה בבניה ירוקה, המהווה סמכות של ידע בכל הקשור לשילוב אלמנטים סביבתיים במהלך הבניה. בנוסף, חשוב להיוועץ במומחי המשרד לאיכות הסביבה על מנת להבין את הדרכים הנכונות ביותר למימוש התוכניות הירוקות.
מהן האפשרויות לתוספות ירוקות לבנין במסגרת תמ"א 38 ?
1. שיפור מערכות החשמל בבנין המאפשרות חיסכון בחשמל, הוספת קולטנים ודודי שמש בבניינים בהם נעשה שימוש בדודי חשמל לחימום המים ובדיקת האפשרות להוספת מערכות סולאריות ראשוניות (לדוגמא עבור האור בחדר המדרגות). אפשר לבדוק גם אפשרות לשלב מערכות מיזוג וחימום חסכוניות בבנין, שבמהלך פרויקט תמ"א 38 ניתן יהיה לשלב אותן בבניה המחודשת. בנוסף, בעת סיום פרויקט תמ"א 38 כדאי מאוד להחליף את נורות הבניין לנורות חסכוניות.
2. הוספת פחי מיחזור אל חדר האשפה, בדיקת האפשרות למכונת קומפוסט משותפת בבנין תוך שימוש בתוצרים להעשרת הגינה. בעת פרויקט תמ"א 38 ניתן לשדרג את חדר האשפה בבניין, כך שיעמוד בסטנדרטים ירוקים, ויאפשר לדיירי הבניין להפריד את האשפה בצורה נוחה ואפקטיבית.
3. מרכיב חשוב של תמ"א 38 בראיה ירוקה הוא שיפור הבידוד בבניין, זאת באמצעות יצירת מעטפת חסכונית התואמת את הסטנדרטים הירוקים. באמצעות החלפת החלונות בבניין בחלונות בעלי זיגוג כפול, חלונות בגוון כהה ועוד ניתן לשפר את בידוד הדירות בפני חום וקור ולשמר את האנרגיה בצורה איכותית יותר.
4. תמ"א 38 מאפשר הוספת מערכות לאיסוף מים ממזגנים ושימוש במים אלה, על מנת להשקות את הגינה או לכל שימוש אחר, וכן שילוב מערכות מתקדמות יותר לאיסוף מים אפורים. שילוב מערכות אלה במהלך פרויקט תמ"א 38 עשוי להביא לחיסכון משמעותי ביותר בהוצאות המים של הבניין כמו גם להביא לחיסכון משמעותי (מה שכמובן חיובי ביותר למדינת ישראל).
5. באמצעות תמ"א 38 ניתן להפוך הגינה לחסכונית יותר, זאת באמצעות שתילים הדורשים מעט מים, החלפת הדשא בדשא סינטטי והרכבת מערכת השקיה חכמה (בשאיפה לכזו העושה שימוש במים ממוחזרים.