רובנו אוספים לאורך השנים בדירתם חפצים, דברים ובגדים רבים. בשלב מסוים עומס הדברים מחייב אותנו לפעולה, לאחר שגמרנו למיין, לתת, לזרוק ולתרום, פתרון אפשרי נוסף ל"פינוי" הדירה מחפצים אלה, הוא באמצעות בניית מחסנים בקומת העמודים של הבית המשותף.
בניית מחסן או מחסנים, תהיה לרוב פשוטה יחסית ולא יקרה, ובד"כ תשדרג את איכות חיי הדיירים וגם את ערך הדירה הנוכחי. אם שיפוץ בניין רגיל מעלה את שווי הדירה ב 30-35% בממוצע, תלוי בעיר ובשכונת המגורים, בעקבות בניית מחסן יעלה ערך הדירה על פי ההערכות בממוצע ב – 5%.
רכוש משותף בבניין כולל את כל חלקי הבניין חוץ מהחלקים הרשומים כדירות.
לרוב יהיה זה רכוש, או שטח, שמשמש את כל בעלי הדירות, כגון: מחסן, מקלט, חדר מדרגות וכדומה. כל דייר רשאי לעשות בשטחים המשותפים שימוש סביר ללא צורך בהסכמת הדיירים האחרים, אם לא נקבע אחרת בתקנון, או באסיפה כללית של ועד הבית, ובתנאי שלא נפגעה יכולתם של שאר הדיירים לעשות שימוש סביר בשטחים המשותפים. לדוגמה, כאשר דייר משתמש במחסן לצורך מגורים, הוא עושה שימוש אסור בשטח משותף השייך לכלל הדיירים, מכיוון שהשימוש אינו סביר ומונע מאחרים להשתמש בו.
בקיץ 2014 נחתם תיקון 101 לחוק התכנון והבנייה, ו"חוק הפרגולות" או "רפורמת המרפסות" יצאה לדרך. המשמעות היא הפחתה ניכרת בסחבת ובביורוקרטיה.
התיקון לחוק העניק לדיירים ולבעלי בתים אפשרות לשפר את איכות חייהם בצורה קלה ומהירה. בדרך כלל כל שנדרש הוא אישור מהנדס לביצוע העבודה והודעה לרשות המקומית לאחר גמר העבודה. ואלה הם התנאים לתוספת בנייה הפטורה מהיתר בנייה:
- על המבנים להיות פשוטים מבחינה הנדסית
- אין להם השפעה משמעותית על חזות הבניין
- הם לא פוגעים בשלד הבניין וביציבותו
- המבצע של הפעולות הפטורות מההיתר הוא מי שהוגדר בעל "זכות במקרקעין" (כלומר בעל הבית ולא שוכר או דייר זמני)
- העבודות יתבצעו בהתאם לתכניות המרחביות במקום (למשל, אם אין בתב"ע אפשרות להקמת גדר או מחסן, לא ניתן יהיה לבנותם אם יעמדו בתנאי הפטור)
- העבודות לא יתבצעו בתחום מגרש או שטח המיועד לשימור
המשמעות היא שלהבדיל ממרפסת, או ממ"ד, בזמן שיפוץ בניין וחידוש חזית הבניין יכולים הדיירים להוסיף לעצמם גם מחסנים בקומת העמודים מתחת לבניין בתוספת עלות מזערית וללא צורך בהיתר ייעודי, לשפר משמעותית את איכות חייהם ולהעלות את ערך הדירה והנכס שלהם בכלל.
הפטור הוא למחסן אחד לכל יחידת דיור. המחסן ייבנה מחומרים קלים, שטחו לא יעלה על 6 מ"ר וגובהו על 2.05 מ' (גג שטוח) ו-2.40 לגג משופע. אין לחבר מחסן לתשתיות מים, חשמל או ביוב.
כאשר בעלי הדירות בבית משותף מעוניינים לבנות מחסנים בקומת העמודים מתחת לבניין, אם כחלק מפרויקט שיפוץ בניין המגורים, או ללא קשר, אלא כפרויקט בפני עצמו, הם חייבים לבדוק האם התוכנית כלולה ברשימת הפטורים וההקלות במתן היתר בנייה של הרשות המקומית שלהם. פטור ממתן היתר בנייה לא פוטר את הדיירים מביצוע העבודות על פי חוק התכנון והבנייה וחל איסור לשנות ייעוד של המחסן לדירת מגורים ללא היתר.
היתר בנייה הוא רישיון המוענק על ידי הועדה המקומית לתכנון ובנייה, או רשות הרישוי של הרשות המקומית לתושב המבקש. הרישיון ניתן על פי הוראות חוק תכנון ובנייה, כשעליו להתאים לזכויות הבנייה שניתנו לפי התכנית המוצגת לרשויות. חשוב לציין, אדם שלא הגיש בקשה להיתר בנייה ועבר על החוק, מסתכן בעבירה פלילית ובנזקים כלכליים דוגמת צו הריסת המבנה שהוקם שלא כדין.
לחצו כאן ל קבלני שיפוצים לבתים משותפים באינדקס וועדי הבתים של הפורטל