רטיבות תת רצפתית היא בעיה נפוצה מאוד, בעיקר בבניינים ישנים. דליפות מצנרת המים המותקנת מתחת לרצפות, או אפילו מערכת חימום תת רצפתי פגומה, עלולים לגרום להצטברות של נוזלים מתחת לריצוף.
בתחילה ייתכן כי לא תבחינו בנזקי הרטיבות, אך בסופו של דבר הם יתחילו להופיע על רצפות או קירות הבית, ואף על גבי תכולתו.
ללא טיפול הולם בידי אנשי מקצוע, הרטיבות המצטברת תמשיך לגרום לנזקים במבנה ואף עלולה להוביל להתפתחות עובש המסוכן לבריאות אנשי הבית.
כדי להימנע מכך וכדי לשמור על שלמות הבית ותכולתו חשוב לבצע ייבוש תת רצפתי יסודי.
מדוע חשוב לטפל ברטיבות תת רצפתית?
רבים מתייחסים לרטיבות תת רצפתית כאל בעיה אסתטית ודוחים את הטיפול בה עד למועד שבו יחליטו לשפץ את הבית או לבצע עבודות תחזוקה קטנות.
אך מלבד נזקי צבע, כתמים והתפוררות של הטיח, רטיבות תת רצפתית עלולה לגרום לנזקים משמעותיים בהרבה שיהיו להם השלכות ארוכות טווח.
כך למשל רטיבות שאינה מטופלת עלולה להתפשט ולפגוע בקירות, במרצפות, במשקופים, ואף לגרום לתקלות במערכת החשמל ולתשתיות המבנה עצמו.
גם תכולת הבית עלולה להיפגע, למשל כתוצאה מהתפשטות עובש על מוצרי טקסטיל ביתי, ביגוד וספרים.
כל הנזקים האלו כרוכים בהוצאה כספית משמעותית, וככל שדוחים את הטיפול בהם, כך הנזקים גדלים ועימם עלות הטיפול לתיקונם.
לצד הנזק לרכוש קיימת גם סכנה לבריאותם של יושבי הבית, שכן אותה הרטיבות עלולה להוביל להתפתחות של עובש המזיק לבריאותנו.
בשל כל אלו, כאשר מתגלים סימני רטיבות מחשידים, יש לפנות לייעוץ מקצועי ללא דיחוי, לבירור הסיבה להופעת הרטיבות ולאופן הטיפול המומלץ בה.
כיצד מתבצע ייבוש תת רצפתי?
ייבוש תת רצפתי מחייב קודם כל ביצוע אבחון מלא ויסודי שיאפשר לאתר את מוקדי הרטיבות. לאחר הערכת מצב ראשונית יש לייבש את תשתית החול/השומשום שמתחת לריצוף, כאשר היום ישנם אמצעים המאפשרים ייבוש מהיר ויסודי תוך פגיעה מינימלית בריצוף.
בעוד שבעבר הדרך המקובלת להתמודדות עם רטיבות תת רצפתית היתה פירוק הריצוף באופן המאפשר לאדות את המים הכלואים, כיום ישנם אמצעים מתקדמים המאפשרים ייבוש מלא במהירות ובמינימום נזק למבנה ותכולתו.
כך למשל ייבוש תת רצפתי בשיטה מתקדמת, המתבצע על ידי שילוב של יבשנים ולוחות תרמיים, יימשך לרוב ימים ספורים בלבד.
למידע נוסף אודות ייבוש תת רצפתי באמצעות לוחות תרמיים לחצ/י כאן
סיום הטיפול ומניעה
עם סיום תהליך הייבוש מומלץ לבצע בדיקת מעבדה מוסמכת למדידת תכולת הרטיבות התת רצפתית, על מנת לוודא שהיא עומדת בתקן הנדרש. בהמשך יש לבצע חיטוי וניקוי יסודיים, ותיקוני מבנה וצבע, בהתאם לצורך.
ולסיכום, כדי למנוע מצבים של רטיבות וסימני לחות במבנה, יש להקפיד על תחזוקה נכונה של צנרת המבנה ואיטום יסודי, ומומלץ לפנות לייעוץ מקצועי כבר כאשר מופיעים הסימנים הראשונים לרטיבות.