משתלת גבעת ברנר
החורף, בניגוד לסברה הרווחת, הוא עונה יפהפייה בגינה, במיוחד באזורים שבהם הוא מתון.
בחורף – הכל נקי יותר, שטוף, נטול אבק, האור רך יותר, הצבעים טבעיים יותר, האוויר צלול יותר, האדמה לחה וקלה לעיבוד (לא רק ליד הטפטפת) וצמחים רבים הנמצאים בשלכת נחשפים במלוא הדר ענפיהם העירומים והציוריים. משום כך כל גינה נראית טוב יותר אפילו אם לא נוקפים אצבע.
אבל עיקר קסמו של החורף הוא דווקא בפעילות הקדחתנית של הגנן סביב גינתו. מי שטרם סיים את עבודות הסתיו צריך למהר לעשות כן (למשל, פיזור קומפוסט, קשירת עצים חשופים לרוח, גיזום צמחים עשבוניים רב-שנתיים שעונת גידולם היפה היא בחורף).
החורף מביא עימו גם את ההתלבטות הנצחית – האם לשתול מוקדם בנובמבר או שמא להמתין עד לסוף החורף? בחורף המתון שלנו (במיוחד באזורי השפלה והחוף) אין צורך לדחות את השתילה עד לסוף החורף. לאמיתו של דבר, צמחים רב-שנתיים רבים ייהנו משתילה מוקדמת ויספיקו להתפתח היטב כדי לפרוח בסוף החורף, לדוגמה – אוזן-הדוב, גרמית, חרצית שיחית, עדעד קנרי ועדעד עצי. גם צמחי התבלין הארצישראליים אוהבים את החורף ונראים אז במיטבם.
עוד אטרקציה אופיינית לחורף היא בחירת צמחי בצל ופקעת שאפשר לשתול בקרקע או במיכלים. כבר מזמן עומד לרשותנו בארץ מבחר עצום של צמחי בצל ופקעת נהדרים ולא רק כלנית, רקפת ונרקיס הטובים והוותיקים….הנה, למשל, ההיפאסטרון (שנקרא בטעות אמריליס), המופיע היום בזנים ובצבעים מדהימים החל מאדום-דם וכלה בלבן צחור, לבן עם ורוד ואף חום מפוספס או החמציצים הרבים (רובם ממוצא דרום-אפריקני) הפורחים בחורף בכריות רעננות עם פרחים ורודים, סגולים כתומים ולבנים. אפשר ורצוי לערבב עונתיים עם צמחי בצל ופקעת ולשתול, למשל, נוריות בתוך ערוגת אמנון ותמר או להקדיש לצמח בצל קטן כמו כדן ארמני הפורח בכחול נפלא אדנית משלו.
לא כדאי לשכוח גם את מלאכת הזריעה החורפית של פרחי עונה לאביב ולקיץ (למשל, טופח ריחני, כובע-נזיר, פשתה ועוד). בזריעת פרחי העונה הנזכרים כאן אפשר לשתף בקלות ילדים כי התוצאה מובטחת, אין אכזבות והכיף של לעבוד ביחד הוא גדול.
באדיבות הארגון לגננות ונוף בישראל
www.gardening.org.il
לחצו כאן ל חברות גינון ועיצוב גינות מומלצות באינדקס וועדי הבתים של הפורטל