אני גר בבית דו משפחתי בו יש קיר משותף ביני לבין השכן. השכן מתכוון לבנות בית חדש במקומו של הישן, אבל מכיוון שיש לנו קיר משותף, אני חושש מנזק שעלול להיגרם לביתי כתוצאה מהבנייה הצמודה. באילו צעדים אני צריך לנקוט על מנת שזכויותיי לא יקופחו והבניין יהיה יציב וחזק?
מהבחינה הפורמאלית, כשהתוכניות להיתר בנייה של השכן יהיו מוכנות להגשה, אתה תתבקש לחתום עליהן לאות הסכמתך לבנייה; זו העת להתנות את התנאים שיבטיחו לך את איכות מגוריך ומיצוי זכויותיך. ראשית, דרוש כי גם תוכניות העבודה יובאו לחתימתך, וזאת מהסיבה שתוכניות היתר בנייה אינן כוללות פרטים תכנוניים המצויים בתוכניות העבודה, כגון: פרטי איטום ובידוד, ועוד, ודווקא פרטים אלו הם מעניינך. עליך להתנות כי הקיר המשותף שחציו שייך לך ומן הסתם גם מצוי בתחומך, יתוכנן כך שהוא יהיה יציב מבחינה סטטית ומהנדס רשוי יחתום על היציבות וימציא לך עותק מהצהרת האחריות כנדרש בחוק.
בנוסף, בדוק בהזדמנות זו בטרם חתימתך, האם דבר מה עלול להוות הפרעה או גריעה מזכויותיך – כגון: הסתרת אויר, אור ונוף, בנייה בלתי סימטרית תוך ניצול עיקר האפשרויות לבנייה על ידי שכנך והשארת מיעוטן לבנייה שלך בעתיד, וכו'. לפי הצורך, הפעל לשם בדיקה זו מהנדס או אדריכל. יש לדעת כי קיר בין שכנים חייב להיות בהתאם לתקנות התכנון והבנייה שקול לכל הפחות לקיר בלוקי בטון בעובי 15 ס"מ, ובצירוף טיח משני הצדדים, אולם דרישות הבידוד התרמי ובעיקר הבידוד האקוסטי מכתיבות קיר יותר עבה – ואפילו קיר כפול עם חומק בידוד בתווך. יש לוודא כי לא רתום לקיר המשותף שום פריט – כגון: מדרגות פנימיות, כי אם יש ריתום כזה, הדבר גורם לרעש תמידי.
כמו כן יש לוודא כי מעבר לחדר האורחים שלך, לא ימוקמו חדרי שירות בדירה הצמודה – כי במקרה שהסלון גובל בקיר משותף עם חדרי שירות, תסבלו מרעשים לא סימפטיים וספק אם יעזרו לכך חומרי בידוד; גם רעד של צנרת הוא בכלל רעשים אלו. לאמור, הבדיקה היא גם לגבי שלד הבניין וחוזקו, וגם לגבי התכנון – חיצוני ופנימי. אין להסס מלבדוק כל זאת, ומוטב להקשיח עמדות בשלבים הראשונים, כדי לא להיקלע לחילוקי דעות בשלב הבנייה עצמה, דבר שעלול לגרום לשני הצדדים עגמת נפש רבה.