מטאטא, יעה ומגב הם כלי הניקוי הבסיסיים, אבל בשנים האחרונות הצטרף אליהם שואב האבק המודרני- רועש פחות אבל יותר חזק שמשלב יותר ויותר פונקציות במחיר הרבה יותר נגיש מבעבר. ישנם חמישה סוגי שואבי אבק בשוק שיכולים להתאים לדרישות הספציפיות שלכם בניקיון הבית. לעיתים תזדקקו אפילו ליותר משואב אחד בכדי להשלים את העבודה. סוגי השואבים בשוק:
יונקים שואבי המים היונקים (שהם שואבי אבק שכובים) מתחלקים לשתי קבוצות – שואבים יבשים ורטובים.
שואבים יבשים: שואבים אלו הם הנפוצים ביותר עדיין והם מופיעים בצורות של יונקים/נגררים או עכברים. הם פשוטים ובדרך כלל אמינים. השואב היונק כולל כבל חשמל המסרבל בדרך כלל את עבודתו ומחייב קרבה לשקע חשמלי. חשוב להקפיד על הימצאותו של סט פיות וצינורות שמאפשר שאיבה שונה לפי הצורך – פיה צרה לשאיבה במקומות צרים וזוויות, ופיה רחבה עם מברשת וגלגלת לטיפול בשטיח. למי הוא מתאים? לדירות קטנות או לבית פרטי. לא מתאים לשאיבה מאומצת של שטיחים רבים או שטיחים מקיר לקיר. היתרון הגדול שלו הוא בנפח שהוא תופס ובטיפול פשוט בכמויות אבק. מחירים – מ300-1500 שקל.
שואבים רטובים: מדובר בשואבים שנראים "מקצועיים"-כלים גדולים ומאסיביים שבנויים כחבית נוזלים על גלגלים עם כבל חשמלי ארוך. בשונה מהשואבים היונקים שואבים אלו לא מבוססים על שקית שאיבת אבק- אלא על מיכל קשיח. לעיתים ניתן להשתמש בשקית לצרכי שאיבת האבק והחליפה בעת שאיבת המים. בשנים האחרונות, כשהמחירים שלהם ירדו, הם הפכו לנפוצים יותר. השואבים הרטובים מאפשרים לשאוב אבק כמו השואב היונק הרגיל (ולעיתים אף טוב יותר הודות לעוצמת יניקה גבוהה), אך במקביל מאפשרים גם לשאוב נוזלים עד לנפח מסויים (בדרך כלל עד שלושה ליטר). שאיבת הנוזלים מקצרת את תהליך הייבוש של הספונג'ה ומתאימה גם בתנאים של הצפות "קלות" בדירה. העוצמה הגבוהה של השואב (1400-2200 וואט) בעייתית במרקמים עדינים-כריות רקומות או שטיחים דקים ויכולה לסכן אותם. למי הוא מתאים? לדירות גדולות ובתים פרטיים עם מספיק מרחב אכסון ל"מפלצות" כמו שואבי הבית הרטובים. לדירות עם שטיח מקיר לקיר. לשטיחים גדולים ופעולות ניקוי "גסות" יותר מאבק- עלים ופסולת. ניתן להשתמש בשואבים הרטובים גם לצרכים יוצאי דופן- כולל פתיחת סתימות… מחירים- 400-2500 שקל.
שואבים חובטים-ניצבים השואבים הוותיקים האלו (שנפוצים יותר בארה"ב) מתחלקים לשתי קבוצות-בעלי מיכל קשיח ושואבים מבוססי שקית. המיכל מאפשר לחסוך בהוצאות של רכישת שקיות, אך חסרונו הוא שהוא מצריך את המשתמש בו לבוא במגע עם האבק בעת ריקון המיכל. למי הם מתאימים? לבתים בעלי שטיחים רבים או שטיח מקיר לקיר והם מאפשרים התאמת השאיבה לגובה השערות. עלות- 400-3500 שקל
שואבים קטנים מדובר בשואבים ידניים הפועלים על בסיס סוללות ומספקים עוצמת יניקה חלשה. למי הם מיועדים? לשאיבת אבק ברכב ובאזורים בהם לא ניתן לספק חשמל.עלות- מ39 שקל עד ל300.
שואבים לאלפיון העליון רובוטים: השואבים העתידניים כבר פה. חברת פרנדלי רובוטיקס הישראלית פיתחה שואב אבק רובוטי ייחודי הפועל ללא מגע אדם ושואב את הבית לפי גבולות שנקבעו לו באופן אוטומטי. למי זה מתאים? לעקרות בית חובבות גאדג'טים ולאנשים שיש להם הכל ובתים חד מפלסיים גדולים. העלות לא זולה – כ4000 שקל.
שואבים מרכזיים: מדובר ביחידת שאיבה מרכזית עם פתחים במקומות שונים בבית הדורשים התאמה כבר בעת הבנייה ומאפשרים לחבר צינור שאיבה שמגיע לכל מקום – ללא תלות בשק חשמלי. עלות יקרה בשלב ההתקנה, אך לאורך השנים מתקזזת חלקית עם הוצאות אחרות מאחר ואין צורך בשקיות אבק. עם זאת, מדובר בעסק יקר מאוד יחסית לאלטרנטיבות בחנויות. למי זה מתאים? לוילות גדולות בשלבי תכנון. מה בודקים לפני הרכישה? איזה מסנן אוויר מותקן בשואב. רצוי לרכוש מסנן ברמת סינון
SClass לסובלים מאלרגיה ומאסטמה שמסנן את קרצית האבק ואטום לדליפת אבק. שואבים עם מסנן פחם מתאימים למשפחות המגדלות כלבים וחתולים. הפחם סופח ריחות של בעלי חיים והוא מתאים יותר לשאיבת שיער ופרווה.
עוצמת היניקה של השואב- עוצמת היניקה מציינת את מידת היכולת של השואב "להרים" את האבק. העוצמה נמדדת ביחידות wsp , בערכים שבין 150 לבין450.
עוצמת המנוע של השואב- ההספק נמדד ביחידות ואט, בערכים שבין 1,000 ל- 2,200.
מידת האטימות של השואב לדליפת אבק- בסיום הפעולה, אמור האוויר הנשאב לצאת החוצה מבעד למסנן האחרון. כדי לבדוק האם דולף אבק מהשואב, יש להפעיל את השואב ולהעביר את היד לאורך הצינור ובמקום החיבור שלו עם גוף השואב. אם אתם חשים משב רוח, הרי שיש בריחת אוויר ואבק.
רדיוס פעולה- בקניית שואב יונק, חשוב לבדוק מהו רדיוס העבודה שלו. כלומר, מהו טווח העבודה שבו ניתן להשתמש בשואב, מבלי לנתקו מהחשמל ולחברו לנקודה אחרת.
משקל השואב- בשואבים חובטים ניתן לשנות את הזווית של ידית האחיזה. יש לכך חשיבות רבה, כאשר רוצים לשאוב מתחת לספות ולשולחנות. ניתן לשאוב מתחת לרהיטים, מבלי להזיזם, רק באמצעות שואבים שבהם זווית האחיזה יכולה להיות שטוחה.
אביזרים נלווים והתאמה- כדאי לבחור בשואב שעל גבו ממוקמים האביזרים הנלווים, כמו מברשת לפינות ולמסילות ומברשת לספות וריפודים וכולי. היתרונות: חיסכון במקום ושמירה על האביזרים מאובדן ומפגיעות.
כיצד לבדוק את איכות השאיבה בחנות? בקשו מהמוכר להפעיל את שני השואבים. הניחו את ידכם על פתח השאיבה (בשואבים חובטים, הניחו את היד בקצה צינור היניקה), והרגישו מי מהם מושך אותה חזק יותר. אם אינכם בטוחים, הניחו בין השואבים קופסה קטנה (קופסת סיגריות למשל), ובדקו לאיזה מביניהם היא נמשכת. באדיבות אתר "עוזרת בית פור יו"