אדם ממוצע בישראל צורך כ-160 ליטר מים ביום (בארה"ב הסטטיסטיקה מדברת על 200 ליטר), אשר מתוכם 100-120 הם מים אפורים. בחישוב מהיר, במשפחה ממוצעת בת חמש נפשות, מדובר על 500-600 ליטר ביום של מים אפורים! נשמע כמו המון מים אפורים, נכון? נתון מאוד משמעותי ורציני, הלא כן? בטח!
אבל… רגע, שנייה… מה זה בכלל מים אפורים?
מים אפורים הם מים אשר נצרכו במכונת הכביסה, במקלחת, בכיורי הרחצה ועוד – כן, אותם מים מבוזבזים אשר זורמים וזורמים לנו תחת הידיים בכל יום, מים טובים וחשובים שפשוט יוצאים נקיים מהברז ולאחר שטיפת ידיים או סיום המכונה – הולכים לאיבוד.
עכשיו נכתוב שוב את הנתון מלמעלה, כאשר אנחנו מבינים את המשמעות – במשפחה ממוצעת בישראל, 500-600 ליטר מים פשוט הולכים לאיבוד ומבוזבזים בכל יום מחדש. אם הכנרת הייתה קוראת את הכתבה הזו בבית משותף היא הייתה נעצבת מאוד.
אבל יש לנו חדשות טובות בשביל הכנרת ובשבילכם – אפשר להפוך את המים האפורים לשימושיים, ועוד לעשות את זה בדרך ירוקה אשר אינה פוגעת באיכות הסביבה.
השימושים במים אפורים ויתרונותיהם לאחר שעברו טיפול נכון ומקצועי, המים האפורים יכולים לשמש אותנו שוב בשני אופנים עיקריים: הראשון, השקיית הגינה הביתית. השני, השבת המים האפורים למיכלי ההדחה בשירותים.
היתרונות של השבת המים האפורים לשימוש חוזר רבים וחשובים – העלאת המודעות בחיסכון במים, חסכון במים שפירים (מי שתייה), הגדלת הריאה הירוקה סביב הבית שלנו, שנים בהן יש פחות גשמים או שנות בצורת לא ישפיעו על הגינה הירוקה, חסכון בחשמל עקב הקטנת השימוש במשאבות בתחנות השאיבה ובכך תרומה נוספת לאיכות הסביבה, חסכון כספי עבורנו וכמובן, שמירה על מאגרי המים שלנו (הו, כנרת שלי).
קצת על אגן ירוק ועל טיהור המים האפורים.
טיהור מים אפורים נעשה באמצעות בנייה של אגן ירוק למחזור וטיהור המים האפורים (ראו שרטוט ותמונה בהמשך הכתבה). אגן ירוק הוא פילטר ביולוגי פשוט וחכם אשר בו מתרחש התהליך הטבעי של סינון וטיהור המים האפורים, באמצעות שיטה הנקראת constructed wetlands. המים האפורים מוזרמים דרך מצע המבצע סינון מכני למים. הצמחים סופחים אליהם את הסבונים והדטרגנטים. על שורשי הצמחים מתרבות בקטריות אשר מפרקות חומרים המתמוססים במים.
התוצר של האגן הירוק הוא מים מטוהרים ברמה גבוהה ביותר.
אז איך עושים את זה?
אם הגעתם לפסקה הזו בכתבה, כנראה שהשתכנעתם כמונו שבפתרונות ירוקים למים אפורים יש רק טוב. עכשיו נשאר רק להבין איך עושים את זה. זה תלוי האם הבית שלכם כבר בנוי או שנמצא בשלבי בנייה.
כאשר הבית נמצא עדיין בשלבי בנייה, ברמה הבסיסית מה שצריך הוא לדאוג שבחדרי האמבטיה, שירותים, כביסה וכו' המים האפורים (דלוחין) והאסלות (שופכין) ייצאו מצינורות נפרדים מהבית. רצוי שהדלוחין ייצאו מנקודה גבוהה ככל שניתן. בבית בנוי גם ניתן לבצע שינויים כך שניתן יהיה להפוך מים אפורים לשימושיים, בהחלט ניתן. התקופה אשר תידרש להחזרת עלות ההשקעה במערכת פשוט מתארכת מעט, זה ההבדל העיקרי בין הקמת המערכת בבית בנוי לבית אשר נמצא בתהליכי בנייה.
במשפחה ממוצעת החזר העלות של הקמת המערכת אורך מספר שנים. אם חושבים לטווח ארוך זה בוודאי שווה וכדאי.
הכתבה באדיבות ירקרק – פתרונות ירוקים למים אפורים
חברת ירקרק היא שמציעה לנו את בניית האגן הירוק והפיכת המים האפורים בביתנו למים אשר ניתן להשתמש בהם להשקיית הגינה ולהדחת האסלות.
ניתן ליצור קשר עם החברה דרך אתר החברה על מנת לקבל פרטים נוספים על הפיכת מים אפורים למים שימושיים בדרך ירוקה.
ירקרק