הקרב נגד ה"יהיה בסדר" בסוף החודש
מי עובר ומי נכשל? מסתבר שתרבות ניהול משק בית כושלת הולכת ומתפשטת במחוזותינו וכך יותר ויותר משפחות נכנסות למצוקה תקציבית מידי חודש. כאשר ההוצאות שלנו עולות על ההכנסות, במאזן הכולל בין ההכנסות להוצאות נקבל תוצאה שלילית.
לא מעט משפחות מכירות את הבעיות כתוצאה מהמאזן השלילי וניהול כושל של משק הבית. מדובר במשקי בית רבים מכל שכבות האוכלוסייה ולא רק בשכבות חלשות. מי שנתקל במצוקה תקציבית במשק הבית מחפש פתרונות בנוסח לקיחת הלוואה או הגדלת המסגרת אשראי, הגדלת אוברדרפט (הנחשב להלוואה היקרה ביותר), שבירת תוכניות חיסכון והכול כדי להשתלט על סחף ההוצאות השוטפות.
ניהול משק הבית
מסתבר שניהול משק הבית הוא עניין של תרבות. תרבות מטבעה היא נרכשת ואפשר לשנות אותה כאשר היא לא מוצלחת. אם דווקא חוסר הניהול שולט בבתינו, יש מה לעשות, אפשר למגר את התופעה ולהפוך אותה למשהו חיובי יותר ע"י פיתוח מודעות, ערנות, יוזמה, עשייה ושליטה. לא עוד תרבות ה"יהיה בסדר" בענייני הכסף בבית. מסתבר כי אם לא ניקח את המושכות לידיים ונחליט להשאיר את העניינים להתנהל מעצמם כמו שהם יודעים, המציאות כבר תראה לנו כמה המצב רחוק מלהיות בסדר. כדאי תמיד לזכור שחוסר הניהול גורם למתחים, לחוסר שליטה, לחוסר ביטחון בעתיד ולחץ נפשי. עוד יותר מזה, כדאי לזכור שזה בהחלט בידיים שלנו, זו לא גזירה ויש לנו את היכולת לשנות.
אז מה עושים עם תוצאה שלילית? בעיה לא קטנה, לבעיה הזו יש שני פתרונות בלבד.
השיטה הראשונה היא להגדיל הכנסות. זו הדרך הקשה אבל בהחלט אפשרית ע"י העלאת שכר או חיפוש מקום עבודה נוסף. השיטה השנייה היא המקובלת, המהירה והפשוטה יותר. לשיטה הזו קוראים קיצוץ, חיסכון בהוצאות. הפעלת שיטת הקיצוץ בבית היא אפשרית תמיד גם אם נראה שכל ההוצאות שלנו הן הכרחיות.
שלב ראשון בדרך ליישום שיטת הקיצוץ הוא לעשות הפרדה בין ההוצאות הקבועות של משק הבית לבין ההוצאות שמשתנות. הוצאות קבועות הן הוצאות שוטפות שידועות מראש ושלא ניתן לשנותן, כמו משכנתא, שכר דירה, מיסים, הוראות קבע, ועד בית . הוצאות משתנות הן בידיים שלנו והן תלויות בנו, כמו הוצאות רכב, הוצאות מזון, חומרי ניקוי, חשמל, הוצאות טלפונים ורכישות שונות.
כדאי מאוד להיות מודעים לכל ההוצאות החודשיות שלכם ולחשב אותן. בחישוב ההוצאות השוטפות מומלץ להכניס גם את ההוצאות הלא צפויות כמו סכום המתנה שהוצאתם לאירוע של החבר, הסכום שהוצאתם במוסך, הסכום שהוצאתם על החופשה בחג. מה שנראה כמו הוצאה חד פעמית, הופך להיות הוצאה קבועה כיון שמידי חודש יש משהו חד פעמי.
ועכשיו למלאכת הקיצוץ. כדאי לעקוב אחר פירוט ההוצאות בכרטיס אשראי, שם אפשר למצוא את אותם שומנים שאפשר לחתוך. קיבצנו כאן מספר טיפים שיעזרו לכם לצמצם ולקצץ בצורה נוחה, יעילה וחכמה את ההוצאות השוטפות, וכך לאמץ תרבות של ניהול חכם ומבוקר של משק הבית.
כשאתם יוצאים לקניות של מצרכי מזון ובכלל ומצרכים לבית כמו חומרי ניקוי וכו',וותרו על חוויית הקנייה, התרכזו רק במחירים. רצוי מאוד לבצע רכישות מרוכזות גדולות ברשת זולה ולא לרוץ כל פעם לסניפי רשתות שיווק כדי לקנות מוצרים בודדים. קיימים פערים גדולים במחירים וכאן אפשר לחסוך. העדיפו לבצע את הקניות ברשת זולה אם היא במרחק סביר מהבית. במידה והיא רחוקה מאוד ודורשת נסיעה של חצי שעה, לא כדאי לספוג את הוצאות הדלק רק כדי לרכוש חלב או לחם בשקל אחד או שניים פחות. ערכו השוואת מחירים בין הרשתות הקרובות למקום מגוריכם והעדיפו את הרשת הזולה, חיסכון של מצרכי מזון ברשת זולה יכול להגיע עד ל-20% בהשוואה לרשת יקרה יותר.
מסקר שערכנו עולה שיכול להתקיים פער בין מחירי הפירות והירקות בשווקים לעומת ברשתות שיווק, אולם אין תשובה חד משמעית לשאלה איפה זול יותר בשוק או ברשת שיווק. ישנם אזורים שבהם כדאי לבצע את הרכישה בשוק ולעומת זאת באזורים אחרים רשתות שיווק הן כדאיות יותר ברכישת פירות וירקות. כדאי לבדוק איפה זול יותר באזור מגוריכם, האם זה השוק או רשת השיווק?
חיסכון בטלפונים הסלולאריים.
תמיד כדאי לבדוק מסלולים ולנסות לעבור למסלולים חדשים זולים יותר, מעבר לכך אפשר לצמצם את כמות השיחות ולהסתפק בשיחות הכרחיות בלבד. קיצוץ הוצאות התקשורת הטלפונית הוא אפשרי בהחלט וגם כאן אפשר לחסוך.
חיסכון בדלק.
אם רוב הנסיעות שלכם הן מחוץ לעיר כדאי לשקול לעבור לרכב ידני כיון שרכבים עם הילוכים ידניים צורכים פחות דלק, כדאי לבדוק כדאיות של תחבורה ציבורית ולהיפרד מעט מהרכב, אם יש רכבת באזור מגוריכם, אפשר להגיע עם הרכב למתחם הרכבת, להחנות שם ולנסוע ברכבת. מהלכים אלה יכולים לצמצם את הוצאות הדלק וגם כאן אפשר לקצץ ולחסוך.
חיסכון בהוצאות חשמל.
כדאי תמיד לבדוק איזה מכשיר צורך כמות גדולה יותר של חשמל אצלכם בבית ולנסות למצוא לו חלופה זולה יותר. אטימה טובה של הבית תחסוך הרבה בהוצאות על מזגן ותנורים בחורף, אם אתם משתמשים בהרבה תאורה בבית, כדאי לעבור לפלורוסנטים, מומלץ מאוד להקפיד לכבות מכשירים דולקים ולא להשאיר אותם על מצב סטנד ביי או המתן, לא להשאיר טלוויזיה על מיוט אלא לכבותה, לא להשאיר מטענים בחשמל שלא לצורך וכן מומלץ לשקול לכבות את המחשב בלילה.
שינוי הרגלים קטנים יכולים לעשות את ההבדל ולגרום לנו לחסוך כמה מאות שקלים בחודש אם לא אלפים, להתרגל לנורמות חדשות ולהרגלים חדשים וחסכניים יותר, זה שם המשחק במטרה להוביל לצמצום ניכר בהוצאות ושיפור משמעותי בניהול משק הבית.
מערכת מעולה לניהול משק בית ולחסכון בהוצאות תוכלו למצוא באתר פולניה-מערכות ניהול משק בית