אם אתם גרים בבית משותף ורוצים לשפץ את הדירה שלכם, יכול להיות שתצטרכו להוציא היתר בנייה. אפשר לסכם את הנושא בקצרה ולומר שעל פי החוק, שינויים פנימיים בדירה אינם מצריכים היתר בניה, וכל שינוי חיצוני במבנה מצריך היתר בנייה. אבל נושא היתרי הבנייה בעת שיפוץ דירה בבניין משותף הרבה יותר מורכב מזה.
מהו היתר בנייה
נתחיל בהסבר למי שאינו יודע מהו היתר בנייה: היתר בנייה הוא אישור מטעם הועדה המקומית לתכנון ובנייה, המאשר ביצוע עבודות בנייה חדשות או הריסה של חלק ממבנה קיים, או שינוי ייעוד השימוש בנכס או קרקע. קבלת ההיתר מחויבת על פי החוק, וביצוע עבודות ללא היתר עשוי להוביל לקנס כספי גבוה, הריסת הבנייה ועצירת העבודות. במקרים כאלה אתם עשויים למצוא את עצמכם באמצע שיפוץ, עם קיר חסר בסלון לדוגמא, ללא יכולת להשלים את בנייתו, תוך אובדן של כסף שכבר שילמתם לבעלי מקצוע שונים.
צריך או לא צריך היתר בנייה?
כאמור, יש להוציא היתר בנייה לכל עבודת שיפוץ שמשנה את מראהו החיצוני של הבניין, כמו שיפוץ הגג, הוספת קומה לבניין, הוספת מרפסת שמש, סגירת מרפסת קיימת, פתיחת פתח בתקרה וכו'. מאידך, כאמור, גם שינויים בייעוד המקורי של המבנה נדרשים לקבל היתר בנייה. אם יש לכם מחסן בדירה, לדוגמא, שאתם רוצים להסב לחדר שינה, אתם מחוייבים בהוצאת היתר בנייה. כדאי לשים לב כי גם בניית פרגולה עשויה להידרש להיתר בנייה, וכדאי להתייעץ עם עורך דין המתמחה במקרקעין לפני כל בנייה או שיפוץ הנוגעים לצידו החיצוני של המבנה.
איך מגישים בקשה להיתר בנייה?
בקשה להיתר בנייה חייבת להיות מוגשת לוועדה המקומית על ידי אדריכל או הנדסאי, כשהיא חתומה על ידי מהנדס בניין, על ידי מבקש ההיתר וכן על ידי שכניו בדירות הצמודות. מכיוון שמדובר בתהליך שדורש לא מעט הוצאות, כדאי לערוך בדיקה מראש, לפני הכניסה לתהליך, האם קבלת היתר אפשרית בכלל.
מי מאשר את הבקשה
אמנם, את הבקשה לקבלת היתר בנייה מגישים לועדת התכנון והבנייה המקומית והיא זו שנותנת את האישור הסופי, אך ישנם גורמים נוספים שצריכים לאשר את הבקשה, כמו משרד הבריאות, כיבוי אש, פיקוד העורף, חברת החשמל ועוד. בנוסף, בעלי זכויות נוספות בקרקע או בנכס חייבים להיות מיודעים על הבקשה ורשאים להביע התנגדות מנומקת.
מהי עלות הוצאת היתר בנייה?
עלות הוצאת היתר בנייה משתנה בהתאם למקרה. ראשית יש לשלם לאנשי המקצוע הנדרשים להגיש את הבקשה, ובעת הגשת הבקשה יש להפקיד ערבות בנקאית. סכום הערבות מתחיל ב- 5,000 ₪ ועולה בהתאם לסדר הגודל של הבנייה המתוכננת. אגרות בנייה, היטלי פיתוח והיטלי השבחה עשויים להיות מוטלים גם הם, על פי החלטת הועדה ובהתאם למקרה, ולא ניתן לאמוד את העלויות מראש.
אז מה צריך לעשות אם עומדים לערוך שיפוץ ולא בטוחים אם צריך להוציא היתר או לא?
ההמלצה הכי טובה היא, כמובן, לפנות לאיש מקצוע המתמחה באישורי בנייה ולהתייעץ עימו. לפעמים מתכננים שיפוץ קטן, ובאמצעו מחליטים לשנות ולהוסיף. כדאי לזכור את הכלל שאומר שאם השיפוץ גורם לשינוי במראהו החיצוני של הבניין, ולו הקטן ביותר, כמו הגדלת החלון בסלון, תידרשו להוציא היתר בנייה. אל תיקחו סיכון, ובכל מקרה של ספק, קראו למומחים בתחום היתרי הבנייה לפני תחילת העבודות, כדי שלא תסתבכו לאחר מכן.
לחצו כאן ל קבלני שיפוצים לבתים משותפים באינדקס וועדי הבתים של הפורטל