המדשאה
אלה המתכוונים לחסוך במים על ידי דחיית ההשקיה הראשונה בקיץ והארכת ההפסקות שבין ההשקיות, צריכים לדשן את המדשאה כבר בסופו של חודש זה. בעיקר באזורים הפחות קרים ובעלי הקרקעות הקלות ובמידה וירדו באזור 200 מ"מ גשם לפחות. את הדישון נבצע סמוך לגשם ובכך נחסוך את הצורך בהשקיה להצנעה. אם ירד גשם בכמות גדולה מאד וישטוף חל ניכר מן הדשן, נצטרך לחזור על הדישון. לדישון נשתמש באמון גפריתי לפי 25 ק"ג לדונם וכן 15 ק"ג לדונם של אשלגן כלורי. מנה נוספת בתוך שבועיים-שלושה, ניתן לתת בקרקעות קלות וכן במקומות בהם ישנה תגובה טובה לדישון אך לא במידה מספקת. יש לשים לב, הדישון יביא להגברת קצב הכיסוחים. העשבים רחבי העלים במדשאה התבססו יטב והתבגרו ורק חומרים כמו לונטרל (לחלק מהעשבים) וסטרן, ידבירו את העשבים הבוגרים. במדשאות גדולות ולגננים מיומנים ומקצועיים, ניתן להשתמש באלבר סופר בשילוב עם אחד מהחומרים המוזכרים סטרן או לונטרל. ההדברה יעילה מאד אך כאמור דורשת מיומנות מקצועית גבוהה. למינים מסוימים דוגמת הדבשה, קיימת עמידות ללונטרל ורצוי לזהות את העשבים קודם שמחליטים על ריסוס יקר. במדשאות חלשות וכאלו שבהן יש תופעה חוזרת של נביטת עשבים קיציים דגניים, מומלץ לפזר "רונסטאר" מגורען. לגבי חומרים אחרים הבאים בחשבון, יש להיוועץ במדריך.
עצים
נסיים את גיזומם של העצים הנשירים, האמיתיים. שקד, כליל החורש, ודומיהם עומדים לפרוח, נגזום רק לאחר הפריחה. נסיר בסוף החודש את ההגנה מהעצים הרגישים לקרה, נוסיף להם חיפוי ונעצב את גזעיהם וזרועותיהם לפי הצורך: הקצרת ענפים זמניים, ובחירת המוביל הראשי של כל אותם עצים צעירים הגדלים לגובה רב ומסרבים להתפצל. במיוחד בעצי שלטית (פלטופורום), סיגלון (ג'קרנדה) וקלרויטריה. הגיזום ייעשה בגובה שבו נרצה לקבל פיצול.
שיחים
חידוש שיחים שאינם רגישים לקרה ייעשה כבר עתה. בשיחים הרגישים לקרה נדחה את החידוש לסוף החודש או לתחילת מרץ. החידוש ייעשה בשיחים שנראה כי איבדו מחיוניותם ומרעננותם. אין לגזום שיחים העומדים לפני פריחה כמו פורסיטיה, ספיראה, לילך, פריש, יסמין גדול פרחים, פיטוספורום ועוד. בשיחיות מבוגרות נדלל ענפים שלמים עד לקרקע כמעט ונקצר אחרים לגובה 40 ס"מ, או הקצרה בגבהים שונים לסירוגין. הרדופים, ברבריס, דבוקית, היביסקוס סורי, היביסקוס סיני, חלבלוב הדור, עופרית, רימון מצוי, שיח אברהם מצוי, הדס וכו'. בחלקם ניתן לעצב את השיח כעץ קטן.
הדברת עשבים
הריסוס בסימזין שניתן בתחילת החורף בגן במנות קטנות, סיים את פעילותו בחודש זה. כדי למנוע התחדשות העשבייה, נמתין להצצת העשבים ונרסס עם קוטל מגע או קוטל מגע + מונע נביטה, אך לא סימזין. אין מרססים פעמיים באותה עונה בסימזין. יש לזכור שאיחור בריסוס לחודש הבא הוא קריטי, מאחר שהעשבייה גדלה בקצב מהיר. ראונד-אפ + גול בכל שטחי הגן או ראונד-אפ+אלבר-סופר בשטחים פתוחים וגדולים, יתנו הדברה אפקטיבית מאד.
ורדים
הגיזום בשיאו באזורים החופשיים מקרה ויידחה למחצית החודש באזורים הקרים יותר. גוזמים על פי הכללים, ומשאירים ענפים בגובה ולא גיזום "כסח". בגיזום המוני ניתן לגזום גיזום עליון גס על ידי מגזמה מוטורית ורק אז להיכנס לגיזום ידני. הכללים לא ישתנו. נגזום ענפים מצטלבים, נדלל ענפים זקנים ונחליפם בצעירים קבילים (אחד או שניים, לא יותר!), ונפתח את המרכז לאור. הגיזום ייתן תבנית כללית של גביע פתוח ובו כ-2 עד 3 מקומות של ענפים, כלומר ענפי שלד ראשיים, ועליהם ענפים שניוניים ושלישוניים. תפוח ההרכבה יחשף וינוקה היטב מזיזים ומעודפי קרקע סביבו. פצעים יימשחו במשחת פצעי גיזום תוך דגש מיוחד לפצעים גדולים ועל גבי תפוח ההרכבה. אחרי הגיזום מעיפים מבט נוסף על השטח ומתקנים דברים שחמקו מהעיניים בפעם הראשונה. באותה הזדמנות בוחנים את מרווחי השתילה ומחליטים (אם צריך) על דילול ועל העתקה. אלו יקלו עלינו באחזקה השוטפת. הגזם יסולק בקפידה במלואו מהשטח. הקרקע תגורף בקפידה מכל שאריות עלווה, והעשבים ינוכשו. למניעת הצצת עשבים, ניתן לפזר "רונסטאר" מגורען ולהשקות מיד. לחילופין, חיפוי בשלב זה יהיה קל ליישום, אפקטיבי מאד במניעת עשבים בקיץ, ויתרום לשמירת לחות הקרקע במהלכו.
מטפסים
חלקם יגזמו עד הקרקע או גיזום חריף אחר. אלמון הודי, בוגנוויליאה, קלרודנדרון חלק, אברון, פנדוראה, אקבה, יערה הקרוטית, אנטיגון ואחרים. אין גוזמים מטפסים העומדים לפרוח: ויסטריה, בומונטיה, גפן וכאלו שפריחתם על ענפים של השנה שעברה.
מערכות השקיה
הגעתם באיחור, חיזרו לחודש ינואר. יש להכין תכנית עבודה, כלי עבודה ותגבורת בכוח אדם.
באדיבות האתר אירגון לגננות ונוף בישראל בכתובת: http://www.gardening.org.il
לחצו כאן ל חברות גינון ועיצוב גינות מומלצות באינדקס וועדי הבתים של הפורטל