תיאור המצב הקיים
אתם גרים כבר הרבה שנים באותו שכונה, התרגלתם לרחוב, לבנין ולשכנים. הילדים רכשו הרבה חברים והם אוהבים את המקום. במשך השנים השקעתם הרבה מאמצים וכספים בשיפוץ ועיצוב הבית.
הבעיה היחידה היא שהבית קטן ואינו מתאים יותר לצרכים שהשתנו (המשפחה גדלה או שאתם מתכוננים להרחיבה, הילדים מתבגרים והם רוצים חדרים נפרדים, אתם חולמים על סוויטת הורים, חדר עבודה ועוד)
האפשרות הסבירה היא למכור את הבית ולקנות בית חדש גדול יותר, אבל במצב של המשק היום קיים קושי גדול למכור את הדירה ללא הורדה דרמטית של המחיר.
הרווח הכלכלי
מבחינה כלכלית המעבר לבית גדול יותר ידרוש השקעה שבין 2000 – 1400 דולר למ"ר (תלוי בעיר ובמיקום). לדוגמא : מעבר לבית חדש הגדול ב-25 מ"ר ידרוש תוספת שבין 50,000 – 35,000 דולר (על זה יש להוסיף : שכ"ט עו"ד, אגרות, מיסים, דמי תיווך, שיפוצים, התאמות ועוד).
תוספת בניה של 25 מ"ר (תלוי בסטנדרט הבניה) יעלה (לפי 600-800 דולר) בין 20,000 – 15,000
(המחיר כולל התאמות בין הבניה החדשה והישנה וכן שינויים פנימיים שיתכן וידרשו בעקבות הרה-ארגון החדש) דהיינו, כמחצית העלות של מעבר לבית גדול יותר. ההרחבה יכולה לשנות באופן משמעותי את איכות הדירה ורווחתה.
הרחבת הדירה – אלטרנטיבה כלכלית ואטרקטיבית.
לרב הבתים המשותפים קיימות אפשרויות שונות להרחבתם במסגרת תכנית בנין עיר החלות במקום וכן תקנות כלליות ומקומיות. אפשריות ההרחבה הם מגוונות: הרחבה של הבית (תלוי באחוזי הבניה המותרים) הוספת מעלית, מרפסות, חדרי בטחון (ממדי"ם), תוספת על הגג או בקומת העמודים ואפילו תוספת של יחידות דיור.
איך מתחילים
שלב א' – ביצוע בדיקה מקצועית ומדוקדקת של "זכויות הבניה" ואפשרויות ההרחבה בוועדה המקומית לתכנון ובניה.
שלב ב' – הכנת רשימת הדירים המעוניינים בהרחבה.
שלב ג' – תכנון של מספר חלופות להרחבה של כל הבניין בהתאם לנתונים שהתקבלו והצגתם בפני כלל הדיירים.
שלב ד' – תכנון כולל של ההרחבות.
1. הכנת בקשות להיתרי בניה.
2. הכנת תוכניות עבודה, מפרטים וכתב כמויות למכרז קבלני.
3. בחירת קבלן וחתימה על חוזה.
מזל טוב – מתחילים בבניה
אבי סלע – אדריכל arsela@netvision.net.il