תמ"א 38: תכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה היא אחת היוזמות המבורכות עליהן החליטה המדינה בשנים האחרונות. עם זאת, עבור הדייר הממוצע מדובר בפרויקט עמוס שאלות, תהיות, חששות וקצוות לא סגורים. דיירים רבים מרגישים, גם לאחר שחתמו (לעתים בלית ברירה) על החוזה, כי לא נחשפו לכל התמונה וכי פרטים רבים הוסתרו מהם. ליווי דיירים בידי גורם מקצועי ומנוסה, יגשר על הפער הזה.
פרויקט מורכב, עמוס פרטים והסתייגויות
כל מי שזכה לרכוש דירה בחייו יודע עד כמה ענף הנדל"ן סבוך, פתלתל ויוצא דופן. עניין זה מקבל משנה תוקף כאשר מדובר בפרויקט תמ"א 38. מדוע? משום שמדובר בפרויקט ייחודי ולא סטנדרטי לו שותפים שלל אנשי מקצוע, אשר ישנו לגמרי את אופיו ומראהו של הבנייןהמחוזק או שבכלל ייבנה בניין חדש במקום הישן. אמנם מדובר בעבודות שנעשות לטובת הדיירים, אך התמונה הנוצרת לנגד עיניהם היא תמונה של כאוס מוחלט.
מתחילת העבודות על הפרויקט מתרוצצים 'בין רגלי הדיירים' אדריכלים, מפקחי בנייה, קבלנים, עורכי דין ועוד שלל אנשי מקצוע, הפועלים במרץ במסגרת הפרויקט. רובם המכריע עושה זאת, כמובן, מתוך כוונה כנה להשיג את התוצאות הטובות ביותר אך בדרך נדמה כי הדייר עצמו הולך לאיבוד.
ליווי מקצועי: יש מי שדואג לאינטרסים שלכם
בתוך כל האנדרלמוסיה הזו, צריכים הדיירים מישהו שיעשה סדר למענם: גורם מקצועי ומנוסה שמעורה בתחום, כזה שיוכל לפקח על הפרויקט כולו 'ממעוף הציפור' ולוודא שהוא מתקדם לשביעות רצונם של הדיירים. במילים אחרות, זהו גורם אשר ישמור על האינטרסים של הדיירים, ושלהם בלבד.
נהוג לחשוב שהליווי המקצועי בפרויקטים הנעשים במסגרת תמ"א 38 מסתכם בליווי משפטי בלבד ליווי של עורך דין מומחה לפרויקטים מסוג זה ותו לא. אך זוהי רק חלק מהתמונה. ליווי מקצועי לדיירים במסגרת תמ"א 38 נוגע בתחומים רבים:
- תכנון: הליווי המקצועי יסייע לדיירים במלאכת תכנון הפרויקט, כך שיידעו כי בסופן של העבודות יקבלו בדיוק את מה שביקשו: בניין משופץ ומחוזק אשר משפר משמעותית את הסביבה בה הם גרים ומעלה את רמת החיים שלהם או בניין חדש לגמרי עם דירות שיתוכננו לפי הצרכים של הדיירים בכפוף למגבלות המוכתבות מהעירייה.
- הערכת עלויות: עוד לפני תחילת העבודות, חשוב מאוד לבצע הערכת עלויות בעזרת אנשי מקצוע מוסמכים (שמאי מקרקעין לדוגמא). הליווי המקצועי שיינתן לדיירים יספק להם את אותם אנשי המקצוע, ויוודא כי הם עושים עבודה טובה.
- בדיקת היתכנות כלכליות: במקרים רבים מתברר לדיירים לא פעם לאחר שכבר החל הפרויקט כי לא יוכלו לקבל את מה שרצו. כך, יכול קבלן להבטיח בתחילת הדרך תמורה גבוהה לדיירים – ולאחר מכן לטעון שאינו יכול לממש אותה בשל הגבלות חוקיות כאלו ואחרות. ייעוץ מקצועי אמיתי יתייחס גם לעניינים אלו ויברר מראש האם אותן הבטחות כלכליות ניתנות למימוש, עוד לפני שהפרויקט ייצא לדרך.
- פיקוח: הדבר החשוב ביותר לו זוכים הדיירים לאורך הליווי המקצועי של הפרויקט, נוגע לשלב הביצועי, כלומר לפיקוח על עבודות הבנייה עצמן, במטרה לוודא שאלו נעשות בצורה האיכותית והטובה ביותר, תוך שמירה על לוח זמנים קפדני כפי שסוכם מראש בין הצדדים.
- סיוע משפטי: שמירה על האינטרסים של הדיירים כוללת גם ליווי וייעוץ משפטי מול אנשי המקצוע המבצעים ומול דיירים סרבנים, כמו גם פעולות גישור ואף הגשת תביעות, במידת הצורך.
חשוב לזכור כי הגורם אשר מעניק את הליווי המקצועי לדיירים חייב להציע להם את המענה המקיף ביותר ולהעמיד לרשותם ייעוץ וסיוע רב תחומי, מידי אדריכלים, עורכי דין, מהנדסי בניין, שמאי מקרקעין ועוד. כל איש מקצוע כזה, וכולם יחד, יפעלו לשמירה על האינטרסים של הדיירים בלבד, מתחילת העבודות ועד השלמתן.
נכתב על ידי רביד גריאני, מחברת אקסהאוס ג.ר. פרויקטים בע"מ המתמחה בייעוץ וליווי דיירים בפרויקטי תמ״א 38