עיצוב חדרי ילדים הפך בשנים האחרונות לחלק בלתי נפרד מעיצוב הבית.
בבואכם לעצב את חדר הילדים החדש חשוב מאוד ליצור חדר שיהיה נעים, נוח ושיהיה כיף לילדים להיות בו.
להלן מספר עצות שימושיות שכדאי להתייחס אליהן לפני רכישתו.
אצל הקטנטנים, כמות הצעצועים שנוספת מידי שנה, הופכת את עיצוב חדרי הילדים למשימה מאתגרת במיוחד.
לגדולים יותר, ה "נוער", יש כבר צרכים אחרים – שולחן מחשב, מיטה וחצי וכדומה.
בתכנון נכון של רהיטי ילדים ניתן ליצור חדר ילדים מעוצב מבלי לפגום בפונקציונאליות שלו.
מומלץ לתכנן חדר ילדים שיוכל לגדול עם הילד.
• לפני שנגשים לחנות הרהיטים, יש להכין שעורי בית לבדוק ולשרטט את מידות החדר.
• לציין אילו מהרהיטים נשארים ואיזה רהיטים חדשים נחוצים.
• לחשוב כמה צעדים קדימה. אם לדוגמא הילד בן 5 יש לזכור שתוך שנה הוא יצטרך שולחן כתיבה – יש לקחת זאת בחשבון. או למשל – אם עומד להיכנס לחדר בעתיד הקרוב ילד נוסף – יש לקחת זאת בחשבון.
• רצוי לחשב כמה זמן עומדים לגור בדירה הנוכחית.
• יש לבחור בחנות רהיטים בה ניתן לבצע הזמנות מיוחדות שיענו בדיוק לתנאים ולדרישות שלכם ללא פשרה (בניגוד לחנויות המוכרות חלקי רהוט סטנדרטיים).
• רצוי להתייעץ עם מעצבי הפנים בחנות, שכן יש להם נסיון רב במכירות ועיצוב חדרי ילדים.
• כדאי להתייעץ עם הילד ולשמוע מה בפיו במיוחד אם מדובר בילד בוגר.
• רצוי לבחור צבעים קלאסיים ולא רק אופנתיים בכדי שלא נצטרך להחליפם בכל שנה. ולהעשיר את החדר באמצעות האביזר המשלים – תמונה, וילונות, מצעים וכו'.
• ודאו שיש מספיק מקומות איחסון בחדר לכל הצעצועים ולכל הספרים.
• כדאי לחשוב על שילוב מדף ארוך וגבוה עליו תוכלו להניח את כל הדובים והבובות כך גם יהיה סדר בחדר וגם תוכלו להוריד לילד כל פעם דובי אחר למשחק.
• אם קונים מיטה לילד בוגר כדאי לחשוב על מיטה בגודל של מיטה וחצי – אם מידות החדר מאפשרות זאת.
• להשתמש בחומרים ידידותיים לסביבה – הקפידו לבדוק ממה עשויים הרהיטים ובאיזה צבעים ולכה הם צבועים.
הצבע הוא אחד האלמנטים החשובים ביותר ביצירת האווירה וההרמוניה בבית.
באמצעות עיצוב בצבע ניתן לתת אשליה של מרחב לחדרים קטנים, להעניק חיים למסדרונות ארוכים, מראה חדש לרהיטים ישנים, ועוד. לפני שבוחרים צבעים לבית, חשוב לבדוק איזו אווירה אנחנו רוצים ליצור, מה רוצים להדגיש ומה רוצים להצניע.
צריך לזכור שאת הצבע ניתן לשנות בקלות יחסית, וזו אופציה נהדרת לרענון של מראה הבית כל כמה שנים .
כמחליטים לשדרג את חדר הילדים יש לקחת בחשבון את גיל הילד, אם הוא עתיד להיכנס לבית הספר, כדאי להשאיר מקום לשולחן כתיבה או לקנות כבר שולחן כזה ולוותר על אפשרות של שולחן ציור נמוך עם כיסאות. בכל מקרה חשוב לנצל כל רהיט כגם כפתרון אחסון, מכיוון שבדירות כיום החדרים בדרך כלל קטנים וכך מוצאים מקום לכל הדברים בלי להעמיס על החדר.
מיטות
במידה ורוצים לשכן את שני הילדים באותו חדר קיימות מספר אפשרויות:
1. הפרדה בין חדר שינה לחדר משחקים. במקרה כזה נשאר יותר מקום בחדר ואפשר לרהט אותו בשתי מיטות נפרדות, רחוקות אחת מהשנייה וליצור לכל ילד את פינת השינה שלו. ליד כל מיטה אפשר לשים יחידת מגרות על גלגלים, שאחר כך אפשר למקם בחלק אחר של החדר.
2. אפשרויות לחיסכון במקום הן מיטת הקומותיים הקלאסית, מיטה נפתחת ומיטה בצורת "ר", שמנצלת את דפנות החדר ומשאירה את החלל המרכזי פנוי.
3. מיטה נועדה אמנם בשביל לישון בה, אבל היא יכולה להיות פריט אחסון מצוין. אחד הפתרונות הפחות מומלצים הוא ארגז מצעים מתחת למיטה – זה קשה ולא נוח לתפעול. הדרך המומלץ לנצל את המרחב שמתחת למיטה הוא באמצעות מגירות. זו יכולה להיות מגירה אחת רחבה או כמה מגירות צרות יותר. פתרון נוסף הוא ארגז מצעים במשענת הראש של המיטה, שיכול לשמש גם כמדף למנורת ליילה, לספרים שקוראים, בית לבובות ולדובים וכו'. את הגובה של ארגז המצעים אפשר לנצל למגירות או מדפים נוספים.
4. מיטה גבוהה הפכה בשנה האחרונה פופולרית מאוד. מגביהים את המיטה במטר, בונים סולם קטן לעלות אליה ומנצלים את הגובה לארון ומגירות בהם אפשר לשים בגדים, צעצועים וכו'. ילדים מאוד אוהבים את הרעיון של הגובה, נותן להם תחושת ייחוד והרפתקנות ולהורים – סיכוי גבוה לסדר.
ארון:
בבניית ארון לילדים מומלץ ביותר לייעד את החלק התחתון שלו למגירות. זהו החלק הנמוך אליו מגיעים הילדים ללא מאמץ ואפשר לאחסן שם לבנים, גרביים, פיג'מות ונעליים – כל הפריטים שצריכים להיות זמינים לילדים. יתרון נוסף של החלוקה למגירות הוא שהן מסייעות בשמירה על הסדר. יש אינסוף וריאציות בחלוקה למגרות – רחבות, צרות, עמוקות וכו' – הכל בהתאם למטרה שלשמן הן מיועדות. בדרך כלל משאירים תא אחד לתלייה ויתר התאים הם מדפים. גם בתוך הארון אפשר לשלב מגירות פנימיות.
על מנת לחסוך במקום כדאי להתקין מראה בתוך הארון.
פתרונות אחסון:
ספסל ארגז – ספסל ישיבה שנפתח לארגז אחסון, עם או בלי משענת.
ספסל מגרות – מאפשר לשים יותר דברים על הספסל (בובות, צעצועים אהובים וכו')
כוורת – מתאים במיוחד לילדים בגיל בית הספר, מומלצת לתלייה מעל שולחן כתיבה – תאים ומגירות.
טיפים קטנים:
• אם עושים פס קישוט – יש לצייר בגובה המשאיר מקום לתליית תמונות.
• מומלץ לקנות תמונות קלות שאפשר לתלות על מסמרים ולא לקדוח. המאמץ בקדיחה, דיבלים וכו' פוגעים באופציית הניידות של התמונות.
• תנו לילד מקום לביטוי בחדר – תלו תמונות שהוא צייר, קנו לוח מחיק עליו הוא יוכל לצייר כל יום משהו אחר, לוח שעם עליו יוכל לתלות תמונות של דמויות אהובות וכו'.
באדיבות קובי חיון –"שבלול- קניון העץ" עיצובים בעץ לילדים ונוער.