היצע המזגנים המשווקים בארץ הוא רב, וכולל דגמי מזגנים רבים ושונים. על מנת לבחור במתאים ביותר, חשוב להכיר את ההבדלים בין סוגי וחברות מזגנים ולהתאימם לצרכים המתבקשים.
1. ראשית, ולצורך ידע כללי להלן מספר הסברים על סוגי המזגנים הנפוצים וההבדלים ביניהם. כללית, פעולת הקירור בכל מזגן רגיל מתבצעת על ידי העברת האוויר החם דרך הסוללה (רדיאטור) וקירורו. כך בדרך כלל פועלים המזגנים.
א. מזגן חלון (יחידה שלמה אחת) – מותקן בפתח בקיר כשהחלק החיצוני בא במגע עם החוץ.
יתרונות: הרכבה יחסית קלה ומהירה.
חסרונות: רמת הרעש גבוהה יחסית. מזגן זה כמעט ואינו בשימוש היום. מחייב פתיחה רחבה של הקיר החיצוני.
ב. מזגן מפוצל – מחולק לשתי יחידות. יחידת המנוע הממוקמת מחוץ לדירה ויחידת המיזוג המותקנת בחדר. כללית, רמת הרעש שהוא גורם בחלל הממוזג נמוכה. ההתקנה מחייבת בחלק מהמקרים הרמת מרצפות לצורך התקנת צנרת בין יחידת הקירור ליחידת המנוע וניקוז המים המופקים מיחידת המיזוג.
ג. ישנם מספר סוגים של מזגנים מפוצלים:
1) מזגן עילי –יחידת המיזוג מורכבת על הקיר בצמוד לתקרה כאשר פתח יציאת האוויר הממוזג נמצא בחלקו התחתון.
יתרונות: אינה תופסת מקום בחדר. מאחר ונטיית הקור היא לרדת למטה הקירור מכסה את כל החדר.
חסרונות: תהליך החימום בחורף מעט בעייתי מאחר ולחום נטייה לעלות למעלה כך שעד שהוא מגיע לגובה הרצפה נוצר בזבוב מה של אנרגיה.
2) מזגן רצפה – יחידת המיזוג שלו מותקנת על הקיר בצמוד לרצפה ופתח יציאת האוויר נמצא בחלקו העליון, או התחתון.
יתרונות: רמת רעש נמוכה, החימום יותר אפקטיבי מאשר במזגן עילי עקב נטיית החום לעלות.
חסרונות: יחידת המיזוג נמצאת על הרצפה, תופסת מקום בחדר ומהווה מטרד כלשהו. תהליך הקירור מעט איטי מאחר ולקור נטייה לרדת (להבדיל מנטיית החום לעלות) כך שקירור כל החדר אורך זמן ארוך יחסית למזגן עילי. בהפעלת חימום נוצר אויר קריר בגובה פני הרצפה הנובע מתהליך יניקת האוויר שבחדר לחלקו התחתון של המזגן.
3) מזגן מיני מרכזי – היחידה הפנימית שלו מתחברת לתעלות אוויר המפזרות את האוויר הממוזג במקומות שונים בחלל החדרים. יתרונות: במידה ומשתמשים בכל החדרים לצורך המיזוג ההוצאה הכספית זולה יותר מאשר קנייה והתקנה של מספר מזגנים והטמפרטורה זהה כמעט בכל החדרים. המזגן אינו תופס מקום בחדרים מאחר האוויר זורם דרך תעלות שבסופן תריסים לצורך כוון עצמת הזרימה, מנוע אחד מחוץ לדירה/לבית במקום מספר מנועים.
חסרונות: הפעלתו מפעילה את כל המערכת בכל החדרים בעת ובעונה אחת. למרות שאפשר לסגור חלק מהפתחים עדיין המערכת פועלת במלואה. במידה ויש תקלה במערכת לא יהיה מיזוג בכל הדירה.
5) מזגן רב מאייד – היחידה החיצונית שלו בנויה כמכלול אחד הכולל לעיתים יותר ממדחס אחד ומחוברת ליותר מיחידה פנימית אחת.
יתרונות: יחידת מנוע אחת השולטת על מספר יחידות מיזוג פנימיות. חסרונות: יחידה יקרה יחסית למזגנים בודדים ואין הרבה חברות המייצרות מזגנים שכאלו.
6) אינוורטר inverter : מדובר בטכנולוגיה של השנים האחרונות הקיימת בעיקר במזגנים מסוג רב-מאייד ומיני מרכזי.
יתרונות: צריכת חשמל נמוכה בכ 40 אחוז ממזגן סטנדרטי. מקרר או מחמם את החדר במהירות לטמפרטורה המבוקשת, שומר על טמפרטורה קבועה וגם כאשר הטמפרטורה החיצונית היא מתחת ל 7 מעלות צלסיוס, רמה שבה מזגנים סטנדרטיים כמעט ולא מתפקדים במצב של חימום, הטכנולוגיה הזו יודעת להתגבר ולפעול כיאות וכמבוקש.
חסרונות: מזגנים בטכנולוגיה זו יקרים כמעט כפליים ממחיר מזגן סטנדרטי.
2. מה בין BTU ובין כ"ס? ישנן שלוש תפוקות הראויות להילקח בחשבון בעת החלטה על קניית מזגן: תפוקת המדחס – 12500 BTU/H שווה ערך ל 1 כ"ס תפוקת הקירור – 9000 BTU/H שווה ערך ל 1 כ"ס תפוקת החימום – 9700 BTH/H שווה ערך ל 1 כ"ס מה שקובע בעיקר זה תפוקת הקירור והחימום שהפועל היוצא שלהם הוא רמת הקירור/חימום בדירה ומכאן שיש להתאים את תפוקת הקירור/חימום לגודל ולמיקום החדר (ראה בהמשך). טכנאי מיומן יוכל להגדיר בהתאם לנתוני הדירה והחדרים את סוג ותפוקתו (1 כ"ס, 3 כ"ס וכו). 3. לקראת הקניה יש לקחת בחשבון מספר נתונים על הדירה/חדר.
א. להגדיר באיזה חדר או חדרים רוצים להתקין את המזגן.
ב. האזור בארץ שבו מתגוררים – צפון מרכז או דרום.
ג. שטח חלל החדר שבו רוצים להתקין את המזגן.
ד. האם בחדר מכשירים פולטי חום.
ה. האם צפויים להימצא בחדר הרבה אנשים או מעט.
ו. האם החלונות גדולים או קטנים ומספרם. האם מכוסים ווילון או גלויים.
ז. דירת גג או דירת ביניים.
3. קנייה והתקנה – שתי אפשרויות לקניה והתקנה.
א. קנייה בחנות/אינטרנט והתקנה בנפרד באמצעות חברה/עסק המתמחה בכך.
ב. קניה בעסק המתמחה במיזוג אוויר (לא מיזוג אויר, מכונות כביסה, יבוש וכו) כולל התקנה.
ג. המלצתנו היא לקנות את המזגן ואת ההתקנה באותו העסק כך שיש גוף אחד האחראי על כל התהליך פרט כמובן לאחריות היצרן על המוצר. אם קונים בנפרד ובמידה ותיווצר בעיה הכי קטנה המתקין יעביר את הבעיה לחנות או ליצרן והם יחזירו את הבעיה למתקין. סיפור שאינו נגמר.
ד. אין מחיר קבוע להתקנה. המחיר יכול לנוע החל מ 600 שח ועד ל 1500 ש"ח, הכול תלוי בסוג המזגן ומיקומו. לעיתים יש צורך בצנרת ארוכה, לעיתים צריך להרים מרצפות לצורך העברת צנרת ואף לבנות תעלות כשמתקינים מזגן מיני מרכזי. אחריות להתקנה היא לכ 6-7 שנים ויש לוודא זאת במסמך מחייב.
ה. חשוב לבצע סקר שוק לפני הקניה וההתקנה. יש לקבל הצעת מחיר מסודרת, חתומה ומחייבת ולא על דף עם עיפרון והבטחה שיהיה בסדר. לוודא במידת האפשר טכנאי מיזוג אוויר או טכנאי מזגנים מוסמך, לבקש מהעסק/חנות שם של לקוח אחד או שנים ולהתקשר על מנת לקבל חוות דעת על הקניה וההתקנה. לא להתפתות ולקנות את המוצר הזול ביותר. אין מתנות חינם. במידה ומחיר המזגן זול במיוחד העלויות תבואנה ממקום אחר. לאף עסק אין עניין להפסיד כסף. כאן תוכלו לבקש הצעות מחיר מחברות מזגנים. חשוב לנסות ולוודא מי היא החברה המתקינה ומה הוותק והניסיון שלה בשוק. חשוב לוודא בחברה המתקינה אישור של יצרני המזגנים על קורסים והשתלמויות של טכנאי החברה. יש הבדל בין מזגן למזגן וכמו שלא כל הכלי הרכב דומים כך המזגנים.
ו. כיום כל המזגנים מחויבים בתווית אנרגיה המעידה על יעילות וצריכת החשמל. הדירוג הוא בין A ל G כאשר A היא הדרכה החסכונית ביותר וכן הלאה. כמו כן יש לשים לב למקדם היעילות COP שהוא היחס בין תפוקת המזגן לצריכת החשמל. מקדם גבוה יותר – המזגן חסכוני יותר בצריכת חשמל.
4. עלויות: נציג את המחירים ב כ"ס מאחר וזה מה שרובנו מכירים למרות שחשוב מאד לבדוק כל מזגן מה ה- BTU שלו.
מזגן 1 כ"ס מתאים בעיקר לקירור/חימום חדר אחד בלבד ואינו דורש קו חשמל מיוחד, יכול להתחבר לכל שקע – בין 1500 ל 2500 ₪ תלוי מי היצרן וסוכנות המכירה.
מזגן 3 כ"ס נמצא בטווח של כ 4000 ₪
מזגן 5 כ"ס בטווח של כ 5500 ₪
מזגן מיני מפוצל: בסביבות 7000 ועד 10000₪ תלוי בהספק.
לתשומת לב: אותם המזגנים יכולים להגיע ב 1 פאזה או ב 3 פאזות. עדיף 3 פאזות עקב צריכת חשמל נמוכה יותר מ 1 פאזה. הדבר מחייב כמובן שהבית יהיה בעל 3 פאזות דבר שהוא כיום מוגדר בחוק בכל הבתים החדשים. בבתים הישנים יש למשוך קו חשמל 4 קוואדרט ישירות ללוח החשמל ויש לבצע זאת רק על ידי חשמלאי מוסמך. אז איך לבחור מזגן? הקליקו כאן.