חוק למניעת מפגעים, תשכ"א-1961 *1* 1
.הגדרות בחוק זה – "השרים" – שר הבריאות ושר הפנים יחדיו; "חוק זה" – לרבות התקנות, חוקי-העזר וההוראות שניתנו לפיו.
2. מניעת רעש לא יגרום אדם לרעש חזק או בלתי-סביר, מכל מקור שהוא, אם הוא מפריע, או עשוי להפריע, לאדם המצוי בקרבת-מקום או לעוברים ושבים.
3. מניעת ריח לא יגרום אדם לריח חזק או בלתי-סביר, מכל מקור שהוא, אם הוא מפריע, או עשוי להפריע, לאדם המצוי בקרבת-מקום או לעוברים ושבים.
4. מניעת זיהום אויר (א) לא יגרום אדם לזיהום חזק או בלתי-סביר של האויר, מכל מקור שהוא, אם הוא מפריע, או עשוי להפריע, לאדם המצוי בקרבת-מקום או לעוברים ושבים. (ב) זיהום אויר לעניין סעיף זה – זיהום על ידי עשן, גזים, אדים, אבק וכיוצא בזה.
5. כללי ביצוע השרים יתקינו, בתקנות, כללים לביצוע הסעיפים 2-4, ובין השאר רשאים הם לקבוע מה הם רעש, ריח או זיהום אויר, חזקים או בלתי-סבירים.
6. חוקי עזר רשות מקומית רשאית, בחוק-עזר, באישור השרים, לקבוע הוראות מיוחדות לענין חוק זה, בהתחשב בתנאים המיוחדים של המקום ותושביו, והוראות כאמור יכול שיסטו מהוראות תקנות שהותקנו לפי חוק זה, לרבות קביעת אי-תחולתן של התקנות באזורים, בימים או בשעות שהוגדרו בחוק-העזר.
7. הוראות כלליות השרים רשאים להורות, בתקנות, על הצעדים שיש לנקוט למניעת כל הפרה של הסעיפים 2, 3 או 4; תקנות כאמור יכול שיהיו כלליות או לסוגים.
8. הוראות אישיות (א) השרים או מי שהשרים מינוהו לכך, רשאים להורות לאדם פלוני על הצעדים שעליו לנקות מניעת כל הפרה של הסעיפים 2, 3 או 4. (ב) התקנת תקנות לפי סעיף 7, או חוק-עזר לפי סעיף 6, לא תגרע מהסמכות לתת הוראות לפי סעיף זה, למי שהתקנות או חוק-העזר האמורים חלים עליו.
9. רשיונות למפעלים כל רשיון על פי פקודת המלאכות והתעשיות )הסדרתן(, או רשיון אחר הנדרש על פי כל חיקוק לניהול מפעל, יראוהו כאילו הוא מותנה בקיום הוראות חוק זה.
10. ראיות בכל הליך משפטי לפי חוק זה – (1) מפגע שנקבע כחזק או כבלתי-סביר בתקנות לפי סעיף 5, חזקה שהוא עשוי לגרום הפרעה לאדם המצוי בקרבת-מקום, כל עוד לא הוכח היפוכו; (2) העובדה שהנאשם או הנתבע מילא את כל המוטל עליו בהוראות שניתנו לפי סעיף 8, תהא לו הגנה טובה.
11. עונשין (א) מי שעובר על הוראה מהוראות חוק זה, דינו – מאסר ששה חדשים או קנס אלפיים לירות. (ב) הורשע אדם על עבירה לפי סעיף-קטן (א), רשאי בית-המשפט, בנוסף לכל עונש שיטיל עליו, לצוות בגזר-הדין להימנע מכל פעולה שגרמה לעבירה שעליה הורשע. 11א. סמכות לענין אזעקות ברכב (תיקון: תשנ"ב) *2* (א) שוטר רשאי לנקוט אמצעים על מנת להפסיק רעש הנגרם ממכשיר אזעקה המותקן בכלי רכב והנמשך למעלה מ 20 דקות. בסעיף זה, "נקיטת אמצעים" – לרבות פירוק או פגיעה בחלקים של הרכב או של מערכת האזעקה, פריצה לרכב או גרירתו. (נ) נפתחה מכונית תוך נקיטת אמצעים כאמור בסעיף קטן (א), לא יהיה על המשטרה או על השוטר שגרם לפתיחת המכונית להציב שמירה ליד המכונית. (ג) שוטר לא ישא באחריות בנזיקין על מעשה שעשה לפי סעיף זה, בתום לב. (ד) הוצאות הגרירה וההחסנה של כלי רכב שנגרר לפי סעיף קטן (א) יחולו על בעל הרכב כאמור בסעיף 07א(3) לפקודת התעבורה.
12. (בוטל) (תיקון: תשכ"ה)
13. מטרד היחיד לענין פקודת הנזיקין האזרחיים, 4491, דין כל הפרה של הוראת חוק זה כדין מטרד היחיד.
14. גרם מעשה כל מקום בחוק שמדובר בו על גרימת מעשה פלוני, רואים אדם כאילו גרם לאותו מעשה גם אם הוא נעשה במקום הנתון לשליטתו או לפיקוחו, או על ידי מי שנתון לשליטתו או לפיקוחו, והוא לא נקט כל האמצעים הסבירים למניעתו; הטוען כי נקט אמצעים כאמור – עליו הראיה.
15. שמירת תוקף הוראות חוק זה באות להוסיף על הוראות כל חיקוק ולא לגרוע מהן, ואין בהן כדי למנוע מרשות של המדינה או מרשות מקומית לקבוע הוראות נוספות על הוראות חוק זה בתחום סמכויותיהן כדין.
16. פטור השרים רשאים לקבוע, בתקנות, פטור מהוראות חוק זה, כולן או מקצתן, אם ראו שהדבר דרוש לשם שמירה על זכות ציבורית שהיא עדיפה על הזכות שתיפגע על ידי כך.
17. אי תחולת החוק הוראות חוק זה לא יחולו על רעש, ריח וזיהום אויר, שפעולתם אינה חורגת מחוץ לרשות היחיד של הגורם להם.
18. ביצוע ותקנות השרים ממונים על ביצוע חוק זה והם רשאים להתקין תקנות בכל ענין הנוגע לביצועו. ————————————— *1* ס"ח תשכ"א, 85 תשכ"ה 183; תשנ"ב, 184. *2* סעיף 19 לחוק למניעת מפגעים סביבתיים (תביעות אזרחיות), התשנ"ב-1992 (ס"ח תשנ"ב, 186) קובע תחילתו של סעיף 11א לפקודה, ששה חדשים מיום פרסומו. החוק פורסם ביום7.4.92