אם אתם גרים בבניין ישן ללא מעלית, סביר להניח שכבר התייאשתם מהמדרגות. אם אתם גרים בקומות העליונות בבניין וצריכים לעלות במדרגות אחרי כל יום עבודה או לסחוב איתכם סלים כבדים אחרי קניות כל הדרך במעלה המדרגות, זה בהחלט לא תענוג גדול. היום מעלית לא נחשבת כמותרות גדולה, היא כמעט הכרחית בכל בניין, במיוחד בבניינים מרובי הקומות של היום שבהם אי אפשר לדמיין את הבניין ללא מעלית.
אז אם אתם גרים בבניין ישן ומרגישים פגיעה קשה באיכות החיים שלכם בגלל העדר מעלית, בהחלט יש מצה לעשות, פשוט להתחיל ליזום מהלך של הוספת מעלית בבניין.
האם הוספת מעלית בבניין היא עניין מסובך? לא בהכרח, ההיתר להוספת מעלית בבניין ניתן מהרשות המקומית ללא בעיה, הרשויות המקומיות נוטות להקל במתן היתר להוספת מעלית בבניין. אם יש קונצנזוס בבניין להוספת מעלית, החיים קלים יותר בכל התהליך. מדובר בהשקעה כספית לא קטנה אך היא בהחלט נסבלת אם הסכום מתחלק בין הדיירים בבניין.
אבל לא תמיד מדובר בתרחיש הטוב ביותר ולפעמים הוספת מעלית בבניין יכולה להתברר כמהלך מורכב ומסובך הרבה יותר. הבעיה הראשונה המתלווה לסוגיית הוספת מעלית בבניין היא חילוקי דעות עם השכנים בלשון המעטה. הוספת מעלית היא בין הנושאים הפופולאריים ביותר הגורמים לסכסוכים בין השכנים ובגין סוגיה זו שכנים בבניינים רבים מוצאים את עצמם מגיעים לתהליך גישור בין שכנים.
אז מה קורה אם אתם גרים בקומה הרביעית וכבר לא יכולים יותר עם המדרגות ואילו השכן שלכם שגר בקומה השנייה מסרב להוספת מעלית בכל תוקף ומטרפד כל ניסיון להגיע להסכמה בעניין הוספת מעלית. בדרך כלל לא מדובר בשכן אחד שמתנגד אלא בהרבה יותר שכנים שלא מעוניינים לשנות את הבניין הישן שאליו הם התרגלו במשך כל כך הרבה שנים.
אז מי צודק על פי החוק? החוק מחייב רוב של 67% לפחות מכלל דיירי הבניין התומכים בהחלטת הוספת מעלית. רוב כזה הוא תנאי הכרחי אך לא מספיק, אם השכן המתנגד בכל תוקף יוכיח שנגרמת לו פגיעה מהותית מעצם הוספת מעלית בבניין, החוק לא יאפשר את הוספת המעלית בבניין שלכם.
פגיעה מהותית משמעותה פגיעה באיכות החיים של השכן. כידוע התקנת מעלית בבניין ישן מחייבת שינויים כאלה ואחרים, זה יכול לבוא לידי ביטוי בשינוי בצורה המקורית של דירה, אטימת חלון, פגיעה באוורור הטבעי, פגיעה בתאורה בדירה. אם השכן המתנגד יוכיח פגיעה מהותית מעין זו, הוא יצליח לסכל את ביצוע הוספת מעלית בבניין. לא כל טענה של השכן על פגיעה באיכות החיים שלו בדירה, בעקבות הוספת מעלית, נחשבת פגיעה מהותית. מי שאחראי להכריע האם מדובר בפגיעה מהותית הוא המפקח על המקרקעין, המפקח על המקרקעין הוא גם זה שיקבע אם יש מקום לפיצוי כספי לשכנים הטוענים לפגיעה.
אם התקבלה ע"י רוב הדיירים ההחלטה על הוספת מעלית לבניין ולא נמצאה אף פגיעה מהותית שתטרפד את ההחלטה אז אפשר לצעוד צעד אחד קדימה לעבר הביצוע וההתקנה וכמובן העלויות.
אז בראש ובראשונה רצוי מאוד לדעת שהסכום יתחלק בין הדיירים התומכים בהוספת מעלית ואילו הדיירים המתנגדים לא ייקחו חלק בהוצאה. המתנגדים אומנם לא מחויבים על פי החוק לקחת חלק בהוצאה הכספית עבור התקנת המעלית, אבל מרגע שתהיה כבר מעלית בבניין היא תיכנס לתוכנית התחזוקה השוטפת של הבניין וגם המתנגדים יאלצו לשאת בהוצאות התחזוקה.
מומלץ מאוד לנסות ליצור בבניין קונצנזוס רחב ככל האפשר לפני שמקבלים את ההחלטה על הוספת מעלית. ככל שיהיו יותר דיירים שיתמכו זה יקל על כל המהלך. אפשר לנסות להקשיב לצד השני, להציג את עמדתכם ולנסות לשכנע שזהו מהלך שיתרום לרווחת כל דיירי הבניין ובעיקר להדגיש את היתרונות של הוספת מעלית בבניין ישן, יתרונות לא מעטים.
נסו להדגיש את העובדה שהוספת מעלית מעלה את ערך הדירות בבניין בכמה אחוזים נכבדים וכך מכירת דירה תהיה פשוטה יותר, אפשר להדגיש את העובדה שהמעלית תורמת מאוד ומחזקת מאוד את איכות החיים של כל הדיירים בבניין וכן להדגיש את העובדה שהוספת פיר בטון לבניין מחזקת את הבניין מפני רעידות אדמה.
ככל שיהיו יותר דיירים שיסכימו זה יקל על כולם ותוכלו באמת ליהנות מהיתרונות הרבים של הוספת מעלית בבניין הקיים מבלי ליצור אווירה קודרת ועכורה בבניין.