דיני ירושה צוואה ועזבון – חלוקת הירושה והיקף העזבון
1. איך מחלקים את הירושה בין היורשים ?
2. ויתור של יורש על הירושה (הסתלקות)
3. אילו נכסים נחשבים כחלק מהעזבון?
4. האם ניתן להוריש זכויות של דייר מוגן?
1. איך מחלקים את הירושה בין היורשים
לפני שאפשר לחלק את העיזבון, בין אם ליורשים על פי דין ובין אם לנהנים על פי צוואה, יש לפרוע את חובות העיזבון.
חובות שכאלה יכולים לנבוע ממעשיו של המוריש לפני פטירתו, למשל, הלוואות שלקח בימי חייו או כתוצאה מהמוות שלו, למשל מי שנפטר תוך גרימת נזק לאחר ועזבונו חויב בפיצויים.
העיזבון כולל גם את פירות (הרווחים) מהנכסים הכלולים בו עד חלוקתו. אם לדוגמה כלולה בעיזבון דירה מושכרת יצורף לעיזבון גם שכר הדירה החודשי שהתקבל עד למועד חלוקת העזבון. באופן דומה, אם רטיבות בדירה גרמה לנזק לדירה שכנה, הוצאות התיקון יופחתו מסך העיזבון.
המצווה יכול לקבוע בצוואתו שחלק מהיורשים יקבלו את חלקם בעזבון לפני סילוק החובות אשר יפרעו רק מהחלק של היורשים הנותרים, אך צריך לעשות זאת באופן מפורש וברור.
לענין חובות העזבון, במקרה שהעזבון כולל סכום כסף והמוריש הורה על חלוקת הכסף בין שלושה יורשים ומסר דירה ליורש רביעי, ישולמו חובות העזבון מתוך חלקם של שלושת היורשים מבלי לפגוע ביורש הרביעי שיקבל את הדירה.
כאשר המוריש לא הורה על חלוקת נכסי העזבון באופן ספציפי בין היורשים, יחולקו הנכסים על פי הסכם בין היורשים או על פי צו בית משפט שינתן על פי תוכנית חלוקת נכסים שיציג בפניו מנהל העזבון.
ככל האפשר, יש לשאוף לחלק את הנכסים כפי שהם ולא למכרם, אולם כאשר יש נכס שלא ניתן לחלק (בשל מגבלות פיזיות, משפטיות או אחרות), הוא יימכר ליורש שיציע את המחיר הגבוה ביותר עבורו והסכום הזה ינוכה משאר חלקו בעזבון. ליורש יש זכות קדימה על קונה זר, כל עוד שהמחיר שהציע היורש אינו פחות ממחיר השוק.
אם לאחר שחולק העזבון, מתברר שהיתה טעות בשמאות ביותר משישית מהערך או שתוקן או בוטל צו הירושה או צו קיום הצוואה, אז יבוצע החזר אלא אם מי שקיבל יותר עשה זאת בתום לב והסכומים שקיבל כבר לא בידו.
2. ויתור של יורש על הירושה (הסתלקות)
מי שזכאי לקבל ירושה, על פי דין או על פי צוואה, יכול להודיע לרשם לענייני ירושה או לבית משפט שהוא בוחר לוותר על חלקו בירושה (להסתלק) והוא ייחשב כאילו לא ירש מלכתחילה (להבדיל ממקרה בו הוא מחליט להעביר את זכויותיו בעזבון).
יורש יכול להסתלק מחלקו בעזבון רק לטובת בן זוגו, ילדו או אחיו של המוריש, על פי בחירת המסתלק, ואם לא בחר באף אחד מהם, יחולק חלקו בעזבון בין שאר היורשים.
פרק הזמן בו יכול יורש להסתלק מהעזבון מוגבל לתקופת זמן ספציפית והיא התקופה שבין מות המוריש ועד לחלוקת העזבון. יורש שכבר קיבל את חלקו בעזבון יכול לעשות בו כרצונו – לתת אותו כמתנה, למכור אותו וכו'.
במהלך התקופה האמורה, אין זה משנה אם ניתן צו ירושה או צו קיום צוואה והיורש יכול בכל מקרה להסתלק מחלקו אך יש צורך לתקן את צו הירושה.
ההסתלקות נכנסת לתוקף מיד עם הגשת ההודעה כדין, בדרך של תצהיר לבית המשפט ואין צורך באישור מיוחד.
מרגע כניסת ההסתלקות לתוקף, נושה של היורש לא יכול לעקל את חלקו בעזבון, משום שרואים אותו כאילו לא ירש מלכתחילה. אולם, נושה של יורש יכול לדרוש את ביטול ההסתלקות כדי שיוכל לגבות את חובו מהעזבון, במיוחד כאשר נראה שהיורש לא היה תם לב וההסתלקות נועדה לפגוע בזכויות של הנושה או להבריח נכס מנושה.
אם ניתן צו עיקול לפני שהיורש הסתלק, אין הוא יכול להסתלק עוד.
3. אילו נכסים נחשבים כחלק מהעזבון (היקף העזבון)?
העזבון כולל את כל הנכסים של המוריש בעת פטירתו, בין אם הוא מפרט אותם בצוואתו ובין אם מתייחס אליהם כ"כלל רכושו".
העזבון כולל גם זכויות של המוריש שהיו לו בעת פטירתו, אך היורשים לא יכולים לשנות את לבטל פעולות שעשה המוריש. לדוגמה : מי שמכר דירה ונפטר טרם קבלת הכסף מהקונה, יורשיו זכאים לפעול בשם העזבון ולגבות את זכותו לקבלת כספים מהקונה אבל הם לא יכולים לבטל את הסכם המכירה גם אם קרה מאורע אשר היה מאפשר למוריש, לו היה בחיים, לבטל את ההסכם.
מי שרוצה לטעון שנכס מסוים מהווה חלק מהעזבון ולכן הוא זכאי לרשת אותו, צריך להוכיח זאת. גם מי שרוצה לטעון שנכס מסוים לא כלול בעזבון ולכן יורשי העזבון אינם זכאים לרשת אותו, צריך להוכיח זאת.
הדרך להוכחות הקשורות להיקף העזבון אינה בהליך מתן צו הירושה או צו קיום הצוואה ולכן יש להגיש תביעה נפרדת לבית המשפט.
4. האם ניתן להוריש זכויות של דייר מוגן?
הזכות לדיירות מוגנת אינה חלק מנכסי העזבון והיא עוברת אך ורק על-פי התנאים הנקובים בחוק הגנת הדייר.
עם פטירת הדייר המוגן תוחזר הזכות לבעל הבית או תעבור בהתאם להוראות סעיפים 28-20 לחוק הגנת הדייר.