1. מי יכול להיות יורש
לגבי יורשים שהם בני אדם –
על פי החוק, רק מי שהיה חי בעת פטירת המוריש כשר לרשת אותו. משום כך, לא ניתן להוריש עזבון למי שיוולד בעתיד (אלא בדרך של הקמת נאמנות פרטית).
לכלל הזה יש חריג לפיו, מי שנולד תוך 300 יום (10 חודשים) ממות המוריש יוכל גם הוא לרשת וזאת כדי לאפשר גם לילדים של נפטר, שאמותיהן היו בהריון בעת פטירת המוריש, לזכות בירושה.
לגבי יורשים שהם תאגידים –
על פי החוק, תאגיד שהיה כשר לזכות בנכסים במות המוריש או תוך שנה ממתן צו קיום הצוואה, יהיה כשר להיות יורש.
לכלל זה יש חריג והוא כאשר בית המשפט האריך את התקופה בשנה נוספת.
2 . מי לא יכול להיות יורש
ישנם מספר מקרים בהם אדם לא יוכל להיות יורש :
מקרה אחד הוא כאשר היורש הורשע בבית המשפט בכך שהוא זה שגרם במתכוון למות המוריש או ניסה לגרום למותו.
לדוגמה, אם אדם רצח את אביו הוא לא יירש אותו אפילו אם היתה צוואה לטובתו. גם במקרים בהם לא היתה הרשעה, יתכן ואפשר למנוע מאדם שהיה קשור למות המוריש לרשת, בטענה שזה לא מוסרי (לפי סעיף 34 לחוק הירושה).
מקרה נוסף שבו אדם פסול מלהיות יורש, הוא כאשר מתברר שהיורש אחראי להעלמה, השמדה או זיוף של הצוואה והוא הורשע בשל כך בבית המשפט. חשוב לדעת שמדובר רק במקרים בהם הנזק לצוואה נעשה בכוונה, לכן אם יורש גרם להשמדת הצוואה בטעות, הוא לא יהיה פסול.
מי שלקח חלק בעריכת צוואה בכתב או שימש כעד לה יהיה פסול מלהיות יורש גם אם יוכיח שלא היתה לו השפעה על מה שנכתב. הוראה המזכה את בן זוגו של אותו אדם תיפסל אף היא.
כאשר נקבע שאדם פסול לרשת מאחת מהסיבות שפורטו, אז הוראת הצוואה שהיתה לטובתו מתבטלת וחלקו בעזבון יחולק בין שאר היורשים על פי הדין ולא על פי הצוואה.
3. האם ילד מאומץ יורש?
מטרת החוק היא לבוא לקראת ילדים מאומצים ולכן מי שאומץ כדין וגם וצאצאיו, יכולים לרשת הן את הוריו המאמצים והן את הוריו הביולוגים.
המאומץ וצאצאיו לא יורשים את קרובי המאמץ, כלומר דודים ודודות, סבים וסבתות ולהיפך, ההורה המאמץ יורש את ילדו המאומץ אולם אחיו והוריו של ההורה המאמץ, לא יורשים את המאומץ.
המאומץ וצאצאיו יורשים את קרוביו הביולוגים, כלומר דודים ודודות, סבים וסבתות אולם ההורים הביולוגים, והסבים והדודים הביולוגים לא יורשים את המאומץ.
למשל, אם שי נולד לאבנר ואפרת ואומץ כדין על ידי בני ובתיה, הוא ירש על פי הדין גם את אבנר ואפרת וגם את בני ובתיה.
אבל, שי לא יכול לרשת את האחים וההורים של בני ובתיה ואלה גם לא ירשו את שי.
נוסף לכך, שי וילדיו ירשו את האחים וההורים של אבנר ואפרת אבל האחים וההורים וגם אבנר ואפרת, לא ירשו את שי.
יינתן תוקף רק לאימוץ אשר נערך על פי החוק, באמצעות צו של בית המשפט.
4. מה הדין כשהיורש מת לפני מות המוריש ?
במקרה שבו אדם קובע יורש בצוואתו, והיורש נפטר לפני המוריש מבלי שצוינו בצוואה יורשים במקומו, יזכו בירושה צאצאי היורש שנפטר על פי כללי החלוקה שקבועים בחוק ואם אין לו צאצאים, תתבטל הוראת הצוואה הזאת והירושה תתחלק בין שאר היורשים.
למשל, אם שי מסר בצוואתו את דירתו לאבנר ואבנר נפטר לפני שי, אזי הקרובים של אבנר ירשו את הדירה של שי לפי כללי החלוקה שקבועים בחוק.