בחלק ניכר מהבתים המשותפים מערכת חימום המים הסולרית היא מערכת סגורה ומשותפת לכלל הדיירים. המערכת מותקנת על הגג המשותף.
המערכת מורכבת כלהלן:
- קולטי שמש כמספר הדיירים.
- מערכת צנורות סגורה המסחררת את המים החמים בדוודים הדירתיים.
- לוח פיקוד השולט על משאבת סיחרור המים באמצעות רגש חום ורגש קור.
- שני רגשים, אחד למים חמים והשני למים קרים.
- משאבת סיחרור המים.
- ווסת לחץ מים המונע כניסת מים בלחץ גבוה למערכת.
- ווסת לחץ אויר לשיחרור אוויר מהצנרת (ראו בתמונות המצורפות).
- מיכל לוויסות לחצי מים במערכת (ראו בתמונה השמאלית המצורפת)
- דוד מים דירתי בין 120 ל 150 ליטר.
- הערה: המים המסוחררים נועדו לחימום המים שבדוודים הדירתיים בלבד.
במשך הזמן מצטברים בתוך הצנרת חול וחלודה. מצב זה גורם שתהליך חימום המים יהיה איטי יותר ומכאן שהמים המגיעים לדירות הם בטמפרטורה נמוכה מהמצופה. בקיץ מצב זה כמעט ואינו מורגש אך בחורף כאשר מעונן ושמש יוצאת רק לפרקים הנושא הוא קריטי. מעבר לכך, החלודה והבוץ מקצרים ובהרבה את חיי המערכת והחלפתה היא תהליך לא זול.
כמו כן מערכת סולרית שכזו אמורה להאריך ימים עד ל 15 שנה למרות שכבר נתקלנו במערכות בנות 20 שנה שעדיין מתפקדות באופן סביר. מערכת שתטופל נכון תגיע לאריכות ימים ושיבה טובה.
טיפול במערכת
- פעם בשנה, לקראת החורף יש להזמין בעל מקצוע ולנקות את הצנרת. התהליך הוא כלהלן:
- כיבוי לוח הפיקוד מהתקע החשמלי על מנת למנוע הפעלת משאבת הסיחרור וסגירת הברזים המובילים מים חמים וקרים על מנת למנוע כניסת אויר למערכת בעת הטיפול. אוויר במערכת גורם לכך שהדוד לא מתחמם.
- פתיחת הפקקים ( כל פעם פקק אחד בלבד) – רצוי להחליף אותם בברזים, כך יהיה קל יותר בעתיד לטפל במערכת. הפקקים נמצאים בחלק התחתון של הקולט.
- פתיחת ווסתי לחץ האויר בחלק העליון של הקולט. יש לוודא כי הדיזה בווסת פתוחה. חשוב מאד לוודא זאת. תפקידה הוא לסלק אוויר מהמערכת במידה ונוצר. במידה והדיזה סתומה המערכת תתמלא במשך הזמן אוויר והתפקוד הכללי יהיה לקוי.
- במידה וניתן יש לבקש מבעל דירת הגג צינור ולשטוף את הצנרת בלחץ. בעת השטיפה יש לעצור מדי פעם את הזרימה מהצנרת (באמצעות כף היד) על מנת שייווצר לחץ ולשחרר. פעולה פשוטה זו עוזרת לנקז את הליכלוך המצטבר. תתפלאו עד כמה המים מלוכלכים. לאחר מכן יש לפתוח בכל דוד ודוד את וסת הלחץ על מנת לשחרר אוויר במידה ונכנס תוך כדי הטיפול.
- את כל ביצוע השטיפה יש לבצע כאשר בעלי דירות הגג נוכחים מאחר והמים המלולכים יזרמו אליהם לגג וכדאי לשטוף את הגג מיידית. אלא אם כן קיים מרזב מאיזור הקולטים ישירות למטה.
- אין לבצע את הטיפול לבד אלא רק בעזרת בעל מקצוע. במידה ויכנס אוויר למערכת יש לשחרר אוויר מכל הדוודים וזה תהליך ארוך ויקר.
- הערה לטיפול בקיץ: כדאי מאד לשטוף את זכוכיות הקולטים לפחות פעם בחודש על מנת להוריד מהן את האבק. זאת, כדי שיכולת קליטתם תהיה מירבית. כל זאת כמובן בהתנדבות של אחד מבעלי דירת הגג. שטיפה בצינור אורכת דקות ספורות בלבד והיא רק לתועלת הדיירים. העלות כמעט אפסית.
ובאותה ההזדמנות. יש לעשות אחת לשנה חיטוי מאגרי המים שעל הגג והיכן שיש גם את הבריכה התחתונה.
- הבריכה אוגרת במשך הזמן לכלוך המצטבר בתחתית ובקירות הבריכה ויש לנקות זאת היטב. יש המשתמשים בחומר אנטי בקטריאלי למריחה על הקירות.
- לפני תחילת הניקוי יש לסגור את הברזים המזינים את המים לבריכות. בעת הניקוי יש לוודא כי מכסה הבריכה אוטם היטב על מנת שחרקים או זוחלים אחרים לא יכנסו לבריכה. יש לוודא כי המצופים תקינים ובמידת הצורך להחליפם. את הקירות מנקים בדרך כלל במברשת בעלת זיפים קשיחים ואקונומיקה ולאחר מכן יש לוודא שטיפה טובה של הבריכה. גם כאן ניתן להיעזר בצינור מים מאחת מדירות הגג. כמו כן יש להפעיל ידנית את שתי משאבות המים על מנת לוודא תקינות.
- לפני הניקוי יש להודיע לדיירים על הכוונה. בבניינים שבהן משאבות לחץ דירתיות לוודא עם הדיירים שהן במצב סגור. אין להפעיל בדירות כל מכונה הצורכת מים. ריקון המים מהבריכה מתבצע בדרך כלל באמצעות ברז השטיפה בחדר האשפה. ברוב המקרים המים המגיעים לברז השטיפה ישירות מהבריכה וזאת על מנת לוודא הפעלת המשאבות והמצופים למילוי הבריכה.
לחצו כאן ל חברות גגות סולאריים לבניינים באינדקס וועדי הבתים של הפורטל
לחצו כאן ל חברות ניקוי מאגרי מים מומלצות לוועדי בתים של הפורטל