חתמתם על חוזה שכירות עם דיירים פוטנציאליים שנראים לכם הגונים, מסודרים, נקיים ובעלי הכנסה קבועה. בהתחלה זה נראה כי לא מסתמנות בעיות מיוחדות לאורך תקופת השכירות, אבל אצל לא מעט בעלי דירות המצב משתנה והם מוצאים את עצמם מול מצב חסר אונים בו דייר מסרב להתפנות. מה עושים עם אותם סרבנים? אתם בטח יודעים היטב שאי אפשר להוציא אותם בכוח.
דיירים שמסרבים להתפנות מהווים בעיה קשה למשכירי דירות, בכוח אי אפשר לפנות אותם והתיק המשפטי לטיפול בסוגיה יכול להימשך חודשים ואפילו שנים, ההליך המשפטי מסורבל.
הבשורה למשכירים
בשורה חדשה ומשמחת יש בעניין זה למשכירי דירות, שר המשפטים אישר ביום שלישי השבוע, ( 17.12.2008) הליך מזורז לפינוי שוכרים המסרבים להתפנות. השר חתם על שינוי בתקנות, מה שיאפשר דיון מזורז בתביעות לפינוי דירות.
התיק המשפטי בעקבות שינוי התקנות יהיה מהיר יותר ויוביל לתוצאות מהירות. לדברי השר פרידמן העובדה שקיים חוק האוסר על בעלי הדירות לעשות כרצונם בנכסים שלהם (מה שמוגדר כעשיית דין עצמית מטעם בעלי הנכסים), נוצלה ע"י שוכרי הדירות. השר הצביע בדבריו על תופעה של התרחבות מעגל הסרבנים וכינה זאת כתופעה חברתית קלוקלת.
אז יש יותר ויותר דיירים שמחליטים לא לפנות את הדירה כפי שהוסכם בחוזה, התקנה החדשה היא בהחלט בשורה. משכירי דירה שנתקלים בבעיית סרבנות, צריכים במקרה זה לפנות לבית המשפט ולהוציא צו פינוי לשוכר שמסרב לפנות את הנכס. הפנייה ללשכת ההוצאה לפועל אורכת חודשים ולעיתים יש גם צורך בשירות של עורך דין שיגבה מבעל הנכס סכום כסף נוסף. אם אחרי הניתוק של החשמל והגז ואחרי הוצאת צו פינוי, הסרבן עדיין עומד על דעתו לא לפנות את הדירה, בעלי הנכס יצטרכו לחכות עוד שלושה חודשים עד שהמשטרה תוכל לפנות את הדירה ובנוסף יאלצו בעלי דירות גם לשאת בהוצאות הפינוי ואחסון החפצים של הדייר הסרבן.
בעלי הנכס למעשה צריכים היום לנהל הליך משפטי מלא והוא יכול להימשך בין 15-9 חודשים ובמקרים מסוימים אפילו יותר. ההליך המזורז שעליו חתם שר המשפטים מאפשר רק תביעת פינוי בנפרד מהתביעה לפיצוי. אפשר יהיה לתבוע פיצוי בהליך אחר ללא צורך באישור בית המשפט.
הפרוצדורה החדשה תקל על תהליך הפינוי וחשוב מכך תזרז את הפינוי במטרה לצמצם את התופעה של שוכרי דירה שלא מוכנים להתפנות. כרגע נשארת השאלה הפתוחה, מתי התקנה החדשה, המהווה בשורה חדשה, תיכנס לפועל.