בבניין בו אנו גרים יש דירת גג בבעלות פרטית, הרשומה ע'ש בעל הדירה בטאבו. מהו השטח שמותר לבעל הדירה אשר בגג הבניין להוסיף לדירתו? האם הוא זקוק לשם כך לאישור שאר הדיירים? האם אין בנייה כלשהי על הגג, משנה את איזון ערך שאר הדירות ומהי התרופה לכך?
היתר בנייה על גג הבניין
השאלה מהם התנאים לקבלת היתר בנייה על גג הבניין, תלויה בתוכנית המתאר ו/או בתוכנית מפורטת [אם היא קיימת]. אלו תוכניות המצויות במשרדי הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה ובמשרדי מהנדס העיר, וחובה על רשות התכנון לספר לכל דכפין מידע על התוכניות הללו לפרטי פרטיהן.
בתקנון המצורף לתוכנית המתאר יש רשימת דרישות ותנאים לאישור הבנייה, לרבות גובה הבנייה המותרת, מספר דירות ליחידת שטח/לחלקה, מספר קומות, ועוד, ומידע זה צריך להיבחן מול החלקה המיוחדת בה מדובר, בה קיים הבית המשותף נשוא השאלה.
ומה יגידו השכנים?
ככלל, הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה חייבת לדון בכל בקשה להיתר בנייה, לשקול אישורה והחליט בהתאם לשיקולי תכנון בלבד, גם כאשר רוב מכריע של בעלי הדירות מתנגד לבנייה. האישור שיינתן במקרה של התנגדויות, יתחשב בתוכן ההתנגדויות מהבחינה התכנונית, ובכל מקרה אישור כזה אינו מצר את צעדי השכנים האחרים כולל אלה שהתנגדו לבנייה בפעולה משפטית נגד הדייר שבונה, בין בדרך של ערר על החלטת הוועדה המקומית, בין בדרך של עתירה מנהלית נגד הוועדה המקומית ואולי גם נגד וועדת ערר מחוזית אם גם זו אישרה את הבנייה, ובין בדרך של תביעה כספית בבית המשפט שמן הסתם תביעה כזו תכלול את מרכיב האיזון, דהיינו, התחשבות כספית בעובדה שהדייר שבנה את תוספת הבנייה השתמש באופן חלקי ברכוש המשותף השייך למעשה לכלל הדיירים.
מה אנחנו יכולים לעשות במקרה כזה?
חישוב מסוג זה יכול לערוך שמאי מקרקעין. אפשר כמובן למנות שמאי מקרקעין כבורר לעניין זה, כתחליף לפנייה לערכאות, אם יש הסכמה לכך מצד כל הנוגעים בדבר. ראה גם מאמרי באתר www.benezra.co.il "שיקולי הוועדות לתכנון ולבנייה באישורי תוכניות או בדחייתן".
24 לינואר 2006
לחצו כאן ל קבלני שיפוצים לבתים משותפים באינדקס וועדי הבתים של הפורטל