תהיתם פעם מי מגשר בין הדיירים ליזם בפרויקטים של התחדשות עירונית? התשובה היא יועץ חברתי שמייצר דו"ח מוקפד ומשתף בו את הציבור. אז איך מתנהל התהליך ומה אתם, הדיירים, תרוויחו ממנו?
מעיין מליח
בכל שנה מאושרות במדינת ישראל עשרות תוכניות חדשות של התחדשות עירונית, שמיועדות להוסיף בסופו של דבר כמה עשרות אלפי יחידות דיור חדשות ברחבי הארץ. יתכן כי לא ידעתם, אבל בשנים האחרונות, בכל תהליך של התחדשות עירונית , משתתף יועץ חברתי אשר לוקח בחשבון את הצרכים והמחשבות של הדיירים המקומיים. העובדה שיועץ מיוחד מטעם הפרויקט מגיע לשמוע את תושבי השכונה והדיירים, חשובה להבנה שגם אתם יכולים לקחת חלק ולהשפיע על התחדשות עירונית שבאזורכם. איך זה קורה, מתי זה קורה ומה יוצא בדו״ח החברתי של היועץ – על זה נדבר בכתבה זו.
מה זה יועץ חברתי בהתחדשות עירונית
בשונה מעסקת נדל״ן רגילה, כשמדובר בהתחדשות עירונית – לדיירים המקומיים של אותו אזור, או בניין, יש זכויות מסוימות בפרויקט. האוכלוסייה המתגוררת באותו מתחם, היא זו שיש ביכולתה לקבל החלטות בנוגע לתהליך הבנייה, ואף לסרב לו במקרים מסוימים. עם השנים, נפלה ההבנה שחייב לערב בתוך תהליך ההתחדשות, גורם סוציאלי שיהיה אמון על האינטראקציה עם התושבים המקומיים, יבין מה הם רוצים וחושבים שהרי ההחלטות שלהם הן משמעותיות ולוקחות חלק בהמשך פרויקט הבנייה.
קונספט היועץ החברתי, למעשה, נוצר מתוך הצורך של היזם לספק לרשויות המקומיות דו״ח חברתי אודות האוכלוסייה באזור בו עתידה להתקיים ההתחדשות כחלק מתהליך התכנון. על היועץ הוטל לנתח את אופי האוכלוסייה במתחם המיעד, הרכבה, העדפותיה, מעמדה הסוציו-אקונומי וצרכיה הספציפיים. אולם עם הזמן, הבינו היזמים שהגישה ישירה של היועצים לתושבים וצרכיהם, מאפשרת להם לקבל תמונה רחבה יותר על הרצונות של הדיירים במתחם, להעמיק עימם את הקשר ולעבוד איתם בשיתוף פעולה.
בפרויקטים שלפני פעילותו של היועץ החברתי, היה ניתן ממש להבחין בחסרונו, דבר שבא לידי ביטוי בתקיעות של הפרויקט או בקצב האיטי של ההתקדמות שלו. היועץ החברתי מהווה את הגשר בין הדיירים ליזם, וכך התחדשות עירונית יכולה להתנהל באופן מהיר וזורם הרבה יותר.
על הדו"ח החברתי בהתחדשות עירונית ומה הוא כולל
הדו"ח החברתי מציג מידע על הקהילה והחברה במתחם ההתחדשות העירונית על מנת לשפר את תכנון הפרויקט וללוות את בעלי הנכסים
ב-2018 הוציאו הרשויות את המדריך הראשון להפקת הדו״ח החברתי בפרויקטים של התחדשות עירונית. מאז, חויב כל פרויקט בהגשת אותו דו״ח. הדו״ח החברתי בנוי משלושה חלקים שונים, כאשר החלק הראשון נוגע במיפוי המצב הקיים, החלק השני עוסק בהעמקת המיפוי והטמעת תובנות חברתיות בתוכנית, והחלק השלישי משקף את הטמעת השיקולים החברתיים ומסכם בטבלה את כל הסוגיות החברתיות ואת המענה הניתן להן. כלומר, הדו״ח החברתי אינו רק נותן תמונת מצב, אלא מכיל בתוכו גם פעולות שיזם הפרויקט עושה על-מנת לפתור את הבעיות העולות מהשטח.
היתרונות של הדו"ח החברתי בהתחדשות עירונית
לפרויקטים של התחדשות עירונית יש תמורה משמעותית לשינוי של האזור כולו – לא רק בפן של הנראות והנוף, אלא שגם יש בכוחן את היכולת לשנות ולגוון את אופי האוכלוסייה המקומית. התחדשות עירונית מעניקה הזדמנות לרענן את המרחב הציבורי ולשדרג את מערך התשתיות.
עם זאת, התחדשות עירונית יכולה לייצר גם התמודדויות חדשות ולעיתים אף לא פשוטות, עבור חלק מהאוכלוסייה הוותיקה. כמו למשל החששות של הדיירים מהתייקרות תשלומי המיסים ותחזוקה הבניין בעקבות השדרוג המוצע והאפשרות להגדלת המרחב הביתי שלהם. לליווי של יועץ חברתי יש תרומה משמעותית בהפגת המתחים והחששות של הדיירים ובהעברת המסרים שלהם ליזמי הפרויקט והתהליך זורם בצורה יותר חלקה.
סיכום
אם פעם פרויקטים רבים של התחדשות עירונית היו נתקעים בשל קצר בתקשורת בין היזם לדיירים, הרי שעם הזמן הבינו שגורם מתווך אשר יהווה מעין גשר בין הדיירים לבין יזם הפרויקט – ייתן מענה לסוגיות חברתיות שונות שעולות במהלך התהליך. בדו״ח הזה, הדיירים יכולים להשפיע על מהלך הפרויקט, להעלות את הצרכים, המחשבות והחששות שלהם ולזכות בליווי ומתן פתרונות לכל הבעיות שעולות. כך זוכה יזם הפרויקט לתהליך מהיר וחלק, והדיירים המקומיים לסביבה חדשה, נעימה המותאמת לצרכיהם.