סדרת כתבות זו עוסקת באחזקת בניינים ובדברים הקטנים שעל חלקם חשבתם ועל חלקם לא, שיכולים לעשות את ההבדל בין בניין שנעים להיכנס אליו ולגור בו לבין בניין שלא. בכתבה זו נתרכז באחזקת המעלית בבניין שלכם – מה כדאי לעשות ומתי, למה לשים לב ומהם היתרונות והחסרונות שקשורים לחלק זה של הבניין
לפעמים נדמה שאי אפשר היה באמת לחיות כמו שצריך בבניין לפני עידן המעליות. המעלית היא היום אחד החלקים החשובים יותר של הבניין, וכאשר היא מתקלקלת ליום אחד כולנו כבר מתחילים להתלונן ולהתנשף.
אחזקת מעלית מוקפדת ונכונה תשמור על חיי המעלית שלכם, תמנע ככל שניתן תקלות שלה והיתקעות בה. אחזקת המעלית היא חלק מאחזקת בניינים נכונה והיא באחריות ועד הבית או החברה לאחזקת מבנים אשר מתחזקת את הבניין שלכם. אחזקת מעלית היא לא בגדר המלצה והיא לא עניין של נוחות או אווירה נעימה – היא חובה והיא קשורה גם לבטיחות.
למה לנו לתחזק את המעלית?
ובמלים אחרות – מהם היתרונות והחסרונות באחזקת המעלית? האם זה לא בזבוז כסף, זמן ואנרגיה? האם לא כדאי לתת לה פשוט לעבוד כל עוד הכול בסדר, ובמקרה ותהיה בעיה להזמין טכנאי?
אז התשובה היא – לא. ממש לא. כל יתרון באזורים מתוחזקים של הבניין הוא גם חיסרון במידה והאזורים אינם מתוחזקים. קל וחומר במעלית שלכם:
1. נתחיל דווקא באמת מהעניין הכי פשוט, כדי שנוכל לסמן וי על מה שלנו תכלס נראה הכי נכון – נוחות, נוחות, נוחות. מעלית תקינה וחלקה שעובדת ולא עושה שום בעיה היא יתרון עצום בבניין והיא פשוט נוחה. אתם לא רוצים הרי להגיע הביתה עמוסי שקיות מהסופר ולגלות שאתם צריכים עכשיו לעשות שלוש נגלות של עלייה עם שקיות במדרגות.
2. אבל מעבר לנוחות – אחזקת מעליות היא הנחייה ברורה והוראה של משרד התמ"ת. מאוד פשוט. מעלית לא מתוחזקת כמו שצריך עשויה להביא להשבתה – משרד התמ"ת יכול לערוך ביקורת ולהחליט שהוא משבית את המעלית בבניין שלכם.
3. ועכשיו נשלב בין סעיף 1 ו – 2. היתרון הגדול של מעלית מתוחזקת כראוי הוא שהיא פשוט עובדת טוב יותר, מאריכה חיים ונתקעת הרבה פחות.
מה ומתי כדאי לעשות?
1. כדאי לבחור חברה של אחזקת מעליות אשר נותנת שירות 24 שעות ביממה, על מנת שאם חלילה תיתקע המעלית בלילה או בשעות שלא עובדים בהן – יהיה מי שיגיע לחלץ.
2. פעם בחודש תחזוקה שוטפת של המעלית במסגרת אחזקה של הבניין. התחזוקה החודשית כוללת: שימון המערכת המכאנית והצירים, בדיקת מצב הבלאי של רכיבי המעלית, חיבורי החשמל, כוונון העצירה בקומות, חיזוק הברגים של המעלית, בדיקת תקינות מעגלי הבטיחות, כוונון סגירת הדלתות ופעולות אחזקה, פעולות שימור ותקינות אחרות בהתאם לצורך.
3. אחת לחצי שנה יש לערוך בדיקה של התמ"ת – על ידי בודק מוסמך מטעם משרד התמ"ת בליווי נציג החברה אשר מטפלת באחזקת המעלית של הבניין.
למה כדאי לשים לב?
1. בכל מעלית יש מדבקה שכתוב עליה תאריך הבדיקה הבאה של מהנדס ביקורת המעלית – זוהי לא המלצה! יש לעקוב אחרי התאריך ולוודא שהביקורת נעשית באופן שוטף ותקין.
2. מדי פעם מומלץ לבדוק שפעמון החירום של המעלית אכן מצלצל – פשוט ללחוץ עליו ולראות שהוא חזק מספיק ובאמת מתריע על כך שהמעלית נתקעה. עדיף לעשות כמה 'אזעקות שווא' מדי פעם ולא להיתקע בזמן אמת ללא פעמון עובד.
3. ברוב המעליות ישנן כפתור מוסתר שאם לוחצים עליו גם כשהמעלית תקועה – היא נפתחת. כדאי לבדוק עם טכנאי המעלית היכן הוא נמצא וכיצד בדיוק יש לתפעל אותו, וליידע את דיירי הבניין, על מנת שיוכלו לחלץ את עצמם במקרה שהמעלית נתקעת בקומה.
4. משרד התמ"ת מחייב את הבדיקות החצי שנתיות והחברה שנמצאת בבדיקה צריכה להיות באישורו, הבדיקה הזו נעשית באחריות הדיירים ואם לא מבצעים אותה זוהי עבירה על החוק. צריך להקפיד לעשות את הבדיקה בזמן ולפי ההנחיות.
לסיכום
אחזקה שוטפת של הבניין הופכת אותו נעימה יותר למבקרים ולדיירים. במקרה של אחזקת מעליות מדובר גם על נוחות וחיים קלים יותר אבל בעיקר בבטיחות הדיירים ומשפחותיהם. אחזקת מעלית נכונה ומוקפדת תגרום לכך שהמעלית שלכם תהיה יותר תקינה וטובה ותאריך חיים, ופחות מועדת לתקלות. זהו אחד התחומים היותר חשובים של אחזקת בניינים ואסור להקל בו ראש.