הדרך אל הבית שלכם, במיוחד בבתי דירות ישנים יותר ללא מעלית, עוברת בחדר המדרגות. בבניינים שיש בהם מעלית – חדר המדרגות הוא עדיין מקום חשוב ונחוץ שיהיה מתוחזק ושמור, משום שלא מעט פעמים נעשה בו שימוש, אם מתוך בחירה ואם מתוך צורך.
חדר מדרגות נקי, מטופח ושמור הוא איזשהו סימן לכם הגרים בבניין ולמי שנכנס אליו ומבקר בו, שבעלי הדירות בבניין ושוועד הבית בו אינם מזניחים את הבניין. אם חדר המדרגות נעים לשימוש ולשהייה בו, כנראה שיש מי שדואג לבניין הזה.
למה לנו לתחזק את חדר המדרגות? (במיוחד אם יש לנו מעלית בבניין…)
ובמלים אחרות – מהם היתרונות והחסרונות באחזקת בניינים ששמה דגש גם על החללים הכי פונקציונאליים ולא אלו שאמורים להרשים או להיות יפים במיוחד של הבניין המשותף שלנו? האם זה לא בזבוז כסף, זמן ואנרגיה? התשובה היא – ממש לא!
הכרנו לא מעט אנשים שבמסע חיפוש דירות לקנייה או להשכרה בו ראו מספר דירות שמצאו חן בעיניהם והתאימו להם – בחרו את זו שבבניין שלה ניכרת אחזקת הבניינים, ניכר ניקיון חדר המדרגות ונעים לשהות גם בחדר המדרגות. כן, זה משפיע.
כל יתרון באזורים מתוחזקים של הבניין הוא גם חיסרון במידה והאזורים אינם מתוחזקים:
1. ניקיון חדר מדרגות קבוע קודם כל מעניק תחושה נעימה לדיירים ולמבקרים בבניין. אם יום אחד המעלית נתקעת או שיש הפסקת חשמל ואתם נאלצים לעלות במדרגות בחושך, אתם יודעים שהמקום נקי ומטופל, ושאין בעיה לעלות או לרדת במדרגות. ניקיון חדר מדרגות קבוע משרה תחושה נעימה ובטוחה.
2. כאשר אתם עולים או יורדים במדרגות לבדכם, אתם מעדיפים שזה יהיה כך – לבדכם – ולא עם עוד כל מיני יצורים אחרים למיניהם (חיים או מתים) דוגמת ג'וקים, עכבישים, מעופפים וחרקים למיניהם. חדרי מדרגות רבים אשר אינם מתוחזקים כמו שצריך מאכלסים בתוכם הרבה יצורים אשר לרוב הם אינם מזיקים, אבל מאוד לא נעים (ואפילו ממש מפחיד) לעבור לידם.
3. חדרי מדרגות אשר אינם מתוחזקים, מעבר לתחושה לא נעימה שהם נותנים ולעובדה שהם מהווים דיור קבוע לחרקים ומזיקים, צוברים גם לכלוכים וריחות שקשה מאוד להיפטר מהם. ניקיון חדר מדרגות באופן קבוע וסיוד חדר מדרגות מדי שנה או מספר שנים, מבטיחים שחדר המדרגות לא יתמלא בלכלוכים ובריחות (כמו ריחות טחב) אשר קשה מאוד להיפטר מהם.
4. מעבר לחוסר הנעימות, חדר מדרגות מאובק ומעופש אשר לא תוחזק הרבה זמן, יכול להפוך למקום מאוד לא בריא להימצא בו. זה אמנם די קיצוני, אבל כבר היו דברים מעולם… חדרי מדרגות עבשים ומלאי טחב ואבק בכמות כזו המזיקה לבריאות הדיירים העושים בהם שימוש.
מה ומתי כדאי לעשות?
1. לפחות פעם אחת בשבוע, ואפילו רצוי פעמיים – שטיפה של חדר המדרגות. אם אחזקת הבניין שלכם כוללת את שטיפת חדר המדרגות לפחות פעם בשבוע – אתם חוסכים לעצמכם עבודה קשה והצטברות של לכלוכים קשים. שטיפת חדר המדרגות פעם או פעמיים בשבוע, עם חומר ניקוי בעל ריח טוב – מעלה חיוך כשנכנסים לחדר המדרגות. כדאי לבקש ממי שאחראי על השטיפה, שמדי פעם ירים את הראש למעלה מהרצפה של חדר המדרגות ויבדוק שאין קורי עכביש או חרקים על הקירות, ובמידה וכן – כמובן לנקות.
2. אם אין לכם קרמיקה בחדר המדרגות ואתם בניין שיכול להרשות לעצמו מדי פעם שיפוץ, תכננו לכם לשיפוץ הבא של הבניין להתקין קרמיקה עד חצי הגובה של קירות חדרי המדרגות. הקירות של חדרי המדרגות נוטים מאוד להתלכלך בעיקר עד חצי הגובה של הקירות (כאשר עוברים דירות וגם בשימוש יומיומי) ואם תהיה קרמיקה רחיצה על חצי הגובה, תחסכו לעצמכם הרבה פעמים של צורך בסיוד חדר המדרגות ותוכלו לשמור על חדר מדרגות נקי (וגם יפה).
3. סיוד חדר המדרגות פעם בשנה או שנתיים (בהתאם לצורך) מאוד מומלץ – הוא מנקה באופן מושלם את כל הלכלוכים, הקלים והקשים, שקיימים בחדר המדרגות.
4. ריסוס חדר המדרגות כחלק מאחזקת הבניין השוטפת, אחת לשנה, רצוי לקראת הקיץ.
5. בדיקת תקינות המעקה – מתי? עכשיו! בדיקת תקינות המעקה היא לא עניין קוסמטי או שמשרה אווירה מעימה – הוא עניין בטיחותי וצריך להיות חלק מאחזקת הבניין השוטפת כל הזמן – בדקו שהמעקה תקין ויציב ואל תחכו עם זה, במידת הצורך הזמינו בעל מקצוע אשר יתקן מעקה לא תקין.
למה כדאי לשים לב?
1. כדאי לשים לב שהתאורה בחדר המדרגות עובדת כמו שצריך, שהיא תקינה וכל הנורות עובדות וכן שהיא מכוונת כך שפרק הזמן שהתאורה בחדר המדרגות דולקת מהרגע בו לוחצים על הכפתור ועד שהיא מפסיקה – יהיה פרק זמן סביר והגיוני לעלייה או ירידה של אדם ממוצע במדרגות הבניין.
2. כדאי לשים לב שיש תאורת חירום בחדר המדרגות, וכן שהיא עובדת ותקינה – מדי פעם לבדוק אותה. תאורת חירום היא לא מותרות, משום שהיא בדיוק זו אשר תשמש אתכם לעלייה בחדר המדרגות שלכם כאשר לא יהיה חשמל בבניין וגם המעלית לא תעבוד וגם יהיה חושך.
3. כדאי לשים לב שחדר המדרגות מאוורר ככל שניתן. אם אין חלונות, כדאי מדי פעם לפחות למספר שעות את הדלתות שבין חדר המדרגות למסדרונות של הדירות, או אפילו לבקש ממי שאחראי על ניקיון חדר המדרגות, שיפתח בזמן העבודה שלו את דלת הבניין הראשית על מנת שתהיה זרימת אוויר בבניין.
4. כדאי לשים לב באופן שוטף ולבקש ממי שאחראי על ניקיון חדר המדרגות לשים לב למדרגות שבורות ולסדקים שנוצרים במדרגות – סדקים או שברים שנראים ממש קטנים יכולים להפוך לסכנה של ממש ויש לטפל בהם בהקדם.
לסיכום
לכולנו נעים יותר להגיע לבניין שמור ומתוחזק – גם למבקרים מזדמנים בבניין וכמובן לדייריו. ניקיון חדר מדרגות באופן שוטף ומוקפד עוזר לנו לשמור על בניין נקי, מסודר ומזמין וכן שומרת על ערכו.
אחזקה שוטפת והקפדה על התקינות ועל הנראות של חדר המדרגות של הבניין היא חלק חשוב מאחזקת הבניין השוטפת וכדאי לשים לב לפרטים הקטנים שלא תמיד חושבים עליהם – לפעמים הם אלו שעושים את כל ההבדל.